9/2/17

Judici 9-N, Es jutja el dret i la legitimitat de posar urnes a Catalunya


L’Estat fa un Judici polític contra la consulta participativa del 9-N del 2014. Tota la solidaritat amb Mas, Ortega i Rigau. Es jutja el dret i la legitimitat de posar urnes a Catalunya. 
La millor defensa ha estat les cinquanta mil persones inscrites que s’han llevat de bon matí aquest dilluns, mobilitzades davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al Passeig de Lluís Companys.   
Les acusacions del judici van molt més enllà de les persones i de les responsabilitats de Mas, Ortega i Rigau. Es tracta de tallar les ales al moviment catalanista per impedir que es faci el referèndum. L’Estat pretén barrar el pas a que es posin les urnes, tot i ser decisió del Parlament de Catalunya, i a que la població pugui decidir. La legalitat constitucional de 1978 monàrquica no accepta i nega que es practiqui la lliure decisió democràtica catalana.
Al judici, les acusacions i la defensa, enfronta el xoc entre sobiranies, legalitats i legitimitats entre Catalunya i el Regne d’Espanya. 
La defensa legal davant el jutge per part de Mas, Ortega i Rigau es basa en que no van incomplir la llei ni desobeir el Tribunal Constitucional.  
És una estratègia de defensa amb tarannà defensiu. Ve de lluny. Neix des del mateix moment que el president Artur Mas va decidir que no podia firmar el decret de convocatòria de la Consulta/Referèndum, doncs la llei existent, l’espanyola, no ho permetia i no es podia desobeir.
I el president Puigdemont sí haurà i podrà desobeir? Amb la llei de transitorietat jurídica? S’ha d’incomplir la legitimitat i les decisions polítiques del Parlament de les persones representants electes de Catalunya quan no siguin legals segons la Constitució de l’Estat? 
El Judici al 9-N hauria de servir per aportar arguments ètics, polítics i jurídics al procés doble de legalitat catalana i de mobilització catalanista per poder decidir d’una vegada. Si més no això correspondria molt més als ànims de la mobilització popular contra les prohibicions i imposicions estatals. 
El processisme que ajorna la concreció de la gran decisió ciutadana, és la política que cerca evitar la legalitat existent sense desobeir-la, com si es pogués escapolir sense confrontar-la i incomplir-la.
Podria establir-se un escenari de tolerància, com un interregne, en el que l’Estat mirés a una altra banda, o no pogués imposar la legalitat constitucional actual. Podria acordar-se una nova relació de sobirania entre l’Autotomia i l’Estat. Podria... No és descartable en teoria, però no és el que la pràctica ens mostra a la realitat actual.
Hi ha una gran preocupació entre certes esquerres per la possible frustració o pèrdua de paciència de la massa ciutadana mobilitzada entorn la sobirania i la independència. A voltes sembla com si ja es donés per perduda la sobirania, o com si no fóra possible que el motor catalanista disposés d’una massa àmplia suficient i majoritària. 
L’episodi següent d’aquesta crisi política institucional es juga en construir un escenari polític d’entesa entre les esquerres sobiranistes i la mobilització independentista en clau republicana catalana.  
La preparació efectiva compromesa del referèndum permet forjar aquest nou escenari. El Pacte Nacional pel referèndum n’és un element; la Llei de transitorietat jurídica en pot ser un altre; l’Assemblea de càrrecs electes també forma part de l’estructuració de legitimitat i font de nova legalitat; vital per consolidar-ho és la mobilització exigent de la població. 
Si en el moment de la desconnexió, desobediència o il·legalitat respecte a la negativa estatal, via govern i Tribunal Constitucional, es fa un pas enrere, donant la lluita de la sobirania per perduda, en comptes de frustració pot desencadenar-se una ràbia i rebel·lia col·lectiva. 
Per tortuosos que siguin els camins i meandres a recórrer cal foragitar els averanys.  
Fem mobilització sobirana i republicana. Nosaltres ens acusem d’haver promogut, participat i votat el 9-N del 2014. 9 de febrer de 2017
De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario