29/4/16

Sintonia d’entesa republicana constituent


Joan Joep Nuet exposa.
Joan Josep Nuet, Mireia Boya i Marta Rovira van mostrar una bona sintonia a l’acte del passat dijous 21, de l’ANC de la Sagrada Família, en el marc de la Festa Major d’aquest barri barceloní.
El tema de la xerrada, “Procés Constituent: Fes-te’l teu!”, va desgranar-se per part del ponent d’EUiA, i les d’ERC i la CUP, entorn a la inclusivitat d’establir els trets bàsics d’un nou país, arran de les preocupacions i necessitats de les persones que l’habiten.
La concepció de ruptura democràtica i sobirania constituent il·lustraven que cal superar l’Estat de les autonomies doncs el Regne d’Espanya no permet la lliure decisió de Catalunya.
El procés constituent de nou país republicà és una bona eina per aconseguir la unitat entre l’anhel de llibertat nacional expressada en el clam d’ independència, junt amb el desenvolupament de les necessitats de treball i socials. Molta part important de la ciutadania s’interessarà pel nou país, la independència i la república, si percep que les seves preocupacions bàsiques vitals donen un tomb de com s’estan tractant fins ara.
Les dissensions es situaren més en les interpel·lacions del públic que entre les pròpies ponents. La pressió va centrar-se amb JJ Nuet, sobretot per l’actuació parlamentària de CSQEP. Les intervencions de la sala volien una posició clara per la independència, o si més no per la república catalana i la no dependència respecte al regne espanyol.
Marta Rovira explica.
Nuet va aportar que el procés constituent anava molt més enllà de la Comissió parlamentària d’estudi de la que en formen part CSQEP, JxSí (CDC i ERC) i la CUP, amb el PPC que va a dificultar-la, mentre C’s i el PSC ni tant sols hi assisteixen.
El diputat de la Mesa del Parlament, en nom de CSQEP, explicà que la república catalana forma part de l’acord polític fundacional i del programa de CSQEP. Alhora assenyalava que cal que sigui la població catalana qui decideixi sobre aquesta república, inclòs si era independent o no, si era federada o no, o confederada. Per això un referèndum, ni supeditat ni subordinat.
Mireia Boya intervé.
La diputada cupaire, l’aranesa Mireia Boya, exposà que la comissió parlamentària d’estudi del procés constituent cal que hi hagi pressió i mobilització popular. Boya proposà un Fòrum Social Constituent que sigui vinculant en les conclusions.
La dirigent d’ERC, Marta Rovira, diputada de JxSí, insistí en la relació entre la ciutadania i el procés pre-constituent acordat pel Parlament. Entre altres elements va fer esment a que ERC no tenen cap problema amb que es faci un referèndum per decidir, però que no es pot esperar si s’impedeix fer-lo des de l’Estat. També indicà que el procés constituent espanyol a la transició de 1978 no va ser democràtic. Boya concretà que no hi hauria aquest referèndum acordat amb l’Estat.
El fet que l’Assemblea de l’ANC, el diumenge 17 d’abril a Manresa, acordés com lema “Endavant República Catalana”, es va notar en la sintonia d’entesa republicana del debat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario