9/4/16

El Parlament estableix una fase preconstituent del procés de sobirania


El Parlament ha adoptat una moció parlamentària “Sobre el moment històric excepcional”*.
Els mitjans l’han titllat com la moció de la desconnexió, malgrat se l’hi haguessin llimat les arestes més concretes executives. La literalitat de la moció situa la necessitat de complir amb els continguts per avançar en la fase preconstituent del procés constituent.
El text ha estat proposat per la CUP, votat per JxSí més aviat a contracor, i denunciat pel bloc entre C’s, PSC i PPC, mentre CSQEP es mantenia sense votar.
El document es justifica “davant les actuacions de l’Estat de judicialització”, per ratificar-se en “assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya”, a més de reiterar la declaració 1/XI del 9N.
Sis punts han estat aprovats per 71 vots a favor (JxSí i CUP), 52 en contra (C’s, PSC i PPC), CSQEP (11) no ho ha votat.
Els punts 3 i 4 han resultat rebutjats pel desacord entre la CUP i JxSí. El 3 encoratjava al les persones amb càrrecs electes a desatendre les peticions de les Instituciones de l’estat espanyol titllades de no democràtiques. JxSí s’hi va abstenir (61).
El punt 4 instava al govern a no fer cas als requeriments de l’Audiència Nacional respecte “al procés de desconnexió democràtica”, així com que els Mossos d’Esquadra no els executessin. En aquest cas JxSí hi ha votat en contra afegint-se a C’s, PSC i PPC.
La moció es deguda a que l’anomenat processisme diletant neguiteja a la CUP, doncs inquieta profundament a la seva base social. El jovent cupaire – i molta altra gent- vol fets sobiranistes, de desobediència real i concreta, junt a la insubmissió a les negatives estatals via Tribunal Constitucional, Audiència Nacional o ofec financer per part d’ Hisenda. L’esgrima parlamentarista es percep com un ajornament de la consecució de la sobirania i la independència.
L’atac a regidores i regidors de la CUP per una banda i els Pressupostos per l’altra, han fet trontollar el govern híbrid JxSï, entre CDC i ERC, sustentat amb un pacte amb la CUP. Cada setmana s’allunya l’expectativa de superació de la lògica autonòmica  pressupostària, per disposar de partides socials suficients destinades a enfocar l’emergència que provoca la crisi econòmica.
A diferència de la Declaració 1/XI del 9N, aquesta vegada CSQEP ha posat cura en distanciar-se del front constitucionalista unitarista espanyol de C’s-PSC-PPC.
La fórmula que ha trobat CSQEP és ni més ni menys que no votar. És millor això que votar en contra de la moció igual que C’s-PSC-PPC, cert. Però l’acció parlamentària amb la inacció representa esvair-se sense incidir en les escletxes, es permet que siguin altres qui presentin alternatives.
La concepció de fase preconstituent del procés constituent de sobirania necessita per a respirar de mobilització potent per una ruptura democràtica.
Existeix un espai d’entesa democràtica entre les forces polítiques i les entitats ciutadanes que  defensen i promouen el dret a decidir, l’apertura d’un procés constituent, inclosa una fase preconstituent si facilita la clau de ruptura democràtica, la sobirania, la independència i la república catalana.
Es temps d’aprofitar la situació d’interinitat i bloqueig del govern de l’Estat. Les esquerres han de cercar acords socials i polítics entorn l’execució de la sobirania popular.
Del Butlletí electrònic d’EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario