29/6/23

Cinc setmanes i mitja

Mentre es configuren consistoris i alcaldies i governs municipals, hi ha cinc setmanes i mitja per lluitar el capgirar la tendència estatal de tomb institucional cap a la dreta i la ultradreta, vers una involució reaccionària, una regressió conservadora, alimentada per la incomprensió i el rebuig a unes polítiques governamentals que afavoreixen els grans poders econòmics i les fortunes multimilionàries, en comptes d’orientar-se a resoldre a la pràctica les necessitats punyents de les classes i població treballadora. Cal dedicar totes les energies a barrar el pas al govern al PP i Vox, foragitar les polítiques dretanitzades, fomentar mesures socials útils, il·lusió en les perspectives de drets  universals i serveis públics, mobilització perseverant des dels barris i empreses, treballar per generar alternativa social republicana i autodeterminista; preparar la superació del règim constitucional d’un estat monàrquic, caciquil i corrupte.

Per lluitar contra el mal major d’un govern estatal del PP amb el suport de Vox hem de fer la crítica ferma a la política del ‘mal menor’ que ha representat el govern de coalició progressista entre PSOE i UP, malgrat la crítica i pressió per les llibertats i les mesures socials que ha representant el suport parlamentari de la majoria d’investidura, val a dir dels partits nacionalistes i independentistes (sobretot PNB, ERC, EH Bildu). Els incompliments d’un pacte governamental titllat de progressista (habitatge, lloguers, llei mordassa i d’estrangeria, lleis ‘feministes’, SMI, Pensions, absència del dret a l’autodeterminació), ja ben tímid d’origen, s’hi afegeix la desafecció dels sector populars treballadors que pateixen la disminució del nivell de vida, la precarització i l’augment de la pobresa, amb els greuges als segments de gent racialitzada immigrada (homofòbia, Llei d’estrangeria), l’agressió continua, misògina i patriarcal, contra les dones, la destrucció del medi natural. És obligat afegir-hi el respecte governamental a la fiscalitat privilegiada de les elits; així com la repressió a l’independentisme, la negativa a la sobirania i llibertats catalanes (dret autodeterminació, amnistia, república catalana).

Per barrar el pas a la dreta i les mesures dretanitzades i minses, cal unes polítiques que incentivin, beneficiïn i mobilitzin a la majoria treballadora. Per frenar la involució política reaccionària, cal prendre distàncies i deixar de dependre de la política suïcida de posar pegats al règim constitucional monàrquic, de sosteniment d’aquest estat i corona. Les forces polítiques que es presenten de les esquerres, les republicanes, les demòcrates, han d’extreure les lliçons elementals d’aquest govern Sánchez del PSOE de coalició; una conclusió convé sigui posar-se a preparar un nou pacte de Sant Sebastià -l’acord del 17 d’agost de 1930 per la instauració de la República i la fi de la Monarquia- actualitzat al context concret, incloent-hi el dret a l’autodeterminació. Avui en dia no n’hi ha pas prou en assumir la plurinacionalitat dins l’estat monàrquic, cal la lliure expressió sobirana d’autodeterminació en referèndums efectius.

El proper dissabte 17 es constitueixen els consistoris dels Ajuntaments i s’escull l’alcalde. L’Aurora defensem acords o coalicions entre les esquerres que proposin mesures socials, millores pels barris i la convivència ciutadana, entre les opcions republicanes i autodeterministes. La institució i el poder de l’alcaldia fa que tinguem en compte la combinació del criteri social amb els de les llibertats i nacional.

La contraofensiva ucraïnesa ha de situar la necessitat d’establir negociacions de pau, per unes condicions acceptables sobretot pel poble agredit i envaït, difícil d’aconseguir si no es contemplen el que consideri Ucraïna i la retirada de les tropes russes. Hauríem de saber què diuen els ucraïnesos i ucraïneses! Què diu la majoria de la població, la majoria de les seves organitzacions cíviques. Ens ajudaria a entendre millor aquesta guerra si es convidessin els dos sindicats ucraïnesos més importants, la Federació de Sindicats d'Ucraïna (FPU) i la Confederació de Sindicats Lliures d'Ucraïna (KVPU) a fer una gira, que parlin i escoltem les veus ucraïneses. L’Aurora dona suport a la Xarxa europea de solidaritat amb Ucraïna, a la defensa de la resistència i llibertat del poble ucraïnès; tothom que pugui fer una contribució econòmica (1 €, 5 €, 10 € o més) serà molt ben rebuda al c/c: ES71 2100 0681 0402 0014 4729. 15 de juny de 2023

De la Carta de L’Aurora.

https://www.naciodigital.cat/opinio/26185/pacifisme-ajuda-putin

https://www.sinpermiso.info/textos/los-dilemas-del-23-j

No hay comentarios:

Publicar un comentario