3/3/17

Un nou País per les dones

Debats d' Un País en comú.
El 8 de març celebrem les lluites de tantes dones que des de fa cents d’anys volem aconseguir la llibertat de viure en igualtat com persones, sense discriminacions, dominacions, agressions ni violència.
Des d' Un País en comú amb la sensibilitat feminista, estem gestant un nou espai polític i social on fer un gran avenç.
Ens preparem i consensuem l’ideari perquè aquestes lluites tinguin l’expressió política en les institucions de Catalunya. Anem a que es facin polítiques tenint en compte a la meitat de la població que som les dones. 
Dóna veu i vot a les dones sembla que ja està assolit. Es diu que ja tenim els mateixos drets. Però quan anem a la realitat de vida social quotidiana les mancances són enormes. La igualtat formal esdevé desigualtat real. Continuen les discriminacions a la feina. La bretxa salarial no es tanca. La feminització de la pobresa s’obre encara més amb les retallades. La violència masclista terroritza instal·lada a les arrels més profundes de la nostra socialització.
El fet és que encara se’ns considera i tracta com ciutadanes de segon ordre.
Aquí és on rau la importància de que les dones participem de ple en la construcció d’aquest nou espai. Ho hem començat alçant la veu al grup impulsor, a la redacció del Document zero i en els diferents tallers arreu del territori de Catalunya.
El sentiment feminista i la perspectiva de gènere estan de manera transversal a tots els eixos que s’han construït per elaborar aquest nou ideari. Però també concretem en l’eix 4 quan parlem d’una Revolució democràtica i feminista. I en l’eix 5 quan parlem d’Un país inclusiu, que en altres paraules vol dir on els drets reals de tothom i en concret de les dones siguin un fet en el nou país que volem construir en comú.
Volem un canvi revolucionari, un canvi en l’economia i en la societat a tots els nivells. Potenciem el municipalisme del canvi, des d’una compromesa perspectiva de gènere. 
Això aquest cop ha de ser real per a tota la ciutadania. Les dones treballadores i socialdemòcrates russes van jugar un paper crucial a l’inici de la revolució d’octubre de 1917, la seva implicació va transformar les reivindicacions en polítiques fermes a favor dels drets de les dones, pioneres a tot el món.
Les dones catalanes hem estat a primera fila en les revolucions recents, el ‘31 per fer fora a la monarquia, al ‘36 per la República, l’espanyola i la catalana. Cent anys després estem lluitant i ens incorporem de ple en les polítiques públiques. Cal que el nou país garanteixi el dret de les dones a decidir en les nostres màximes institucions. Cal que totes les institucions de la Generalitat de Catalunya convertida en republicana, tinguin perspectiva de gènere. 
Volem dir, deixar d’una vegada per totes a pensar i a fer polítiques públiques en relació només els homes. S’arriba a excloure a les dones fins i tot al negar l’evolució a un llenguatge no sexista i inclusiu dels nens i les nenes, dels homes i les dones. 
Cal tenir en compte en cada mesura, en cada pressupost, en cada pas que fa qualsevol departament, que fins ara no s’ha mirat el món amb ulls de dona. Que es tingui en compte que en salut s’ha de estudiar les especificitats del cos de la dona. Que en treball s’ha de acabar la discriminació salarial pel fet de ser dona. Que els carrers de les nostres ciutats i pobles han de ser segurs perquè hi caminin les dones i nenes. Que el treball domèstic i la cura de les persones són cosa de tothom. Que l’educació de les generacions futures ha de ser en base a la coeducació. Que les nostres estimades princesetes són les futures treballadores, també enginyeres, bomberes, estibadores, metreres, informàtiques, científiques o alcaldesses.
Perquè les lluites feministes que s’han portat sobre els treballs de cura, sobre la reorganització dels temps en tots els àmbits inclòs el laboral, sobre les violències físiques, psicològiques, sexuals, econòmiques de domini dels homes sobre les dones, faran que sigui realment una revolució de democràcia real, incorporant els interessos i reivindicacions de cada meitat de la població. 2 de març de 2017
De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario