1/12/16

Pressupostos participatius als ajuntaments del canvi


Innovar fomentant la participació i la democràcia directa sobre els pressupostos municipals.
Des que Porto Alegre, Brasil, amb Tarso Genro a l'alcaldia l'any 1988 va obrir la possibilitat a la ciutadania de proposar, participar i decidir de forma directa sobre part dels pressupostos de la ciutat, la bandera dels Pressupostos participatius ha estat portada per l'esquerra que busca una ciutadania activa, empoderada i compromesa amb la gestió pública.
A Catalunya veiem com el municipalisme del canvi està incorporant de diferents maneres aquesta pràctica. Barcelona i Badalona són les principals ciutats on s'està innovant per tal de desenvolupar un model de democràcia directa, que permeti a la ciutadania decidir sobre en què es gasten els diners comuns.
A Badalona han tancat aquesta setmana els seus Pressupostos participatius amb 8.000 persones que han dit la seva sobre 14M€ del pressupost d'inversions amb un sistema de carret de la compra, on cada persona podia decidir on anaven a parar 8M€ a nivell de ciutat i 6M€ al seu districte en concret.
Barcelona ha iniciat dues proves pilot als districtes de l'Eixample i Gràcia. A l'Eixample ha posat a disposició del veïnat 500.000€ a repartir entre iniciatives proposades per altres veïnes i veïns, dins del pressupost de despesa corrent, i emmarcats en cinc eixos temàtics sorgits del també procés participatiu del Pla d'Actuació del Districte (PAD).
La ciutadania va definir uns eixos de treball al PAD, que ara han pogut fer propostes concretes de com executar-los, ara cal quantificar els diners de cada proposta i prioritzar i decidir, on cada persona tindrà 500.000€ a repartir entre les propostes que compleixin tots els requisits.
A Gràcia la repartició dels 150.000€ de pressupost participatiu serà per tres eixos acordats: Economia Social i Solidària, Dones, Feminismes i Diversitat Sexual i  Foment de la cultura al Coll, Vallcarca i els Penitents i la Salut i Foment de la cultura al Coll, Vallcarca, Els Penitents i La Salut. Amb cinc sessions de treball independents on entitats i veïnes i veïns aborden necessitats, i desenvolupen col·laborativament diferents projectes relacionats amb la temàtica i que finalment seran votats per la ciutadania del districte.  
A Barcelona, tot i que són quantitats per sota del mínim del 5% òptim per parlar de pressupostos participatius, són proves pilot que permeten veure les intencions i voluntats de l'equip de govern d'apostar per la innovació, la participació ciutadana i l'organització del teixit associatiu per elaborar i decidir propostes.
Totes aquestes experiències incorporen el Dret a vot a partir dels 16 anys, una altra novetat i reivindicació històrica d'aquelles persones que ja amb edat per treballar, el sistema no els dóna la possibilitat de decidir.
Aquest és un pas més, en l'aposta per la participació, després de l'augment de la participació en l'elaboració dels Pla d'Actuació Municipals (PAM) i Pla d'Actuació de Districte (PAD), a Barcelona prop de 40.000 persones i 1.740 entitat han participat en les 548 cites presencials i directament amb aportacions al nou portal de participació Decidim.Barcelona, on s'han recollit més de 10.000 propostes. 1 de desembre  de 2016
De la Carta de L'Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario