14/2/15

Merche Vidal i Isabel Ribas reflexionen sobre Barcelona en comú


Ada Colau amb Merche Vidal.
L'acord de confluència ciutadana fomentat per Guanyem Barcelona entorn l'Ada Colau ha conclòs una primera etapa amb la presentació de 
(Guanyem) "Barcelona en comú". 

La voluntat política unitària ha generat la suficient dosi d'il·lusió, com per mobilitzar unes milers d'activistes entorn la idea clau de foragitar Trias i CiU del govern municipal, per aconseguir aplicar polítiques adients a la ciutadania que viu a la ciutat. 

Merche Vidal, Eva Balart, Isabel Ribas.
Dimecres passat EUiA de Barcelona va organitzar un debat de reflexió i estratègia, amb la Isabel Ribas (regidora a l'Ajuntament i coordinadora d'EUiA BCN), i la Merche Vidal (vice-presidenta de la FAVB, activista i treballadora mediambiental, d'EUiA Sant Andreu), moderat per l'Eva Balart.
Fins un cert punt era una complementarietat entre l'experiència d'uns anys al govern municipal primer i a l'oposició després per part de la Isabel Ribas, així com una altra experiència ben diferent de la lluita veïnal i mediambiental contra les polítiques municipals.
I si el govern CiU de Trias ha empitjorat tot lo empitjorable, condicionat pel suport i la pressió del PP, cal ser objectius i reflexionar com les esquerres amb governs d'anys entre PSC, ERC, ICV primer i la coalició ICV-EUiA després, han anat adoptat el pas que marcaven els poders econòmics, financers, comercials i turístics barcelonins.
La millor botiga del món ha permès la Barcelona turística actual. El barris i la convivència ciutadana s'agreugen. L'espai públic guanyat pam a pam per la mobilització ciutadana passa a ser d'us privat. A qui es foragita no és a l'especulació, la contaminació lumínica, del so i mediambiental amb la pol·lució, no es procura eradicar la pobresa energètica i la fam, sinó als veïns i veïnes. Les empreses municipals es comporten amb criteris patronals, on les necessitats de la ciutadania modesta i de la gent que hi treballa, són els últims paràmetres que es tenen en compte.
Aquesta vivència genera una sana tensió dins "Barcelona en comú", doncs les activistes consideren que un canvi total al govern municipal s'ha de reflectir fins i tot amb persones que generin expectatives il·lusionants.
De fet "Barcelona en comú" serà més creïble i coherent, amb un equip polític que provingui de la nova energia que generen el compromís des de les assemblees de barris.
En aquest sentit la Merche Vidal, al combinar joventut, il·lusió i experiència va donar en el clau, a l'expressar que "per fer polítiques diferents s'han de fer les coses diferents".
Quelcom tan obvi és el que millor pot aportar l'activisme d'EUiA, com a tota activista compromesa a les assemblees on es forja la confluència real de fons.
"Barcelona en comú" ha de fer les coses molt diferents. Val a dir en la metodologia participativa, el compromís ciutadà amb barris, veïns i veïnes, i amb les polítiques d'esquerres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario