23/8/12

Lifta, en disputa des de l'ocupació de 1948 a Palestina

La brigada de Pau Sempre a Palestina, dimecres 22 d’agost de 2012. Dia 2: Lifta i societat israeliana. Són les 7 del matí. Aquest matí teníem preparada una visita a Lifta, un poble en disputa que es va deixar tal com va quedar després de l'ocupació del 1948. Ha quedat intacte gràcies a que les corts israelianes van reconèixer els documents d'alguns palestins que reclamaven la propietat de les cases. 
El nostre guia ha estat el Deaoud, un palestí alt i de caràcter afable que ens ha transmès el que coneixia del poble; com va ser ocupat, com s'hi vivia abans del 1948 i quins projectes hi tenen tant palestins com jueus. El grup que composa la brigada, que integra gent tant de Madrid com de Galícia i Catalunya, comença a cohesionar-se. Conversem amb Pepe Goldman, després Jeff Harpen (cofundador de l'ICAHD com Meir Margalit), ens ha vingut a saludar i a presentar-nos la feina de l'organització.
Dues de les reflexions que m'han cridat l'atenció de les converses d'aquesta tarda han estat:
* “Cal treballar en valors que van més enllà de les ètnies”
* “Abans de tenir un espai per poder ser d'un grup o de l'altre en llibertat, cal tenir un espai per construir confiança”
Les converses entre nosaltres es fan cada cop més interessants: diferents models socials econòmics i organitzatius, la situació de la dona a l'Orient Mitjà, el dret i l'aplicació de les lleis... Ens anem a dormir ràpidament ja que demà haurem de matinar (ens haurem de llevar a les 6!) per començar la reconstrucció. Mentre acabem d'escriure aquestes línies, la majoria ja dormen (fins i tot alguns ja ronquen profundament). Per cert, en dues habitacions amb llits força còmodes! (i ventilador!).
La crònica sencera:

No hay comentarios:

Publicar un comentario