10/9/18

Adéu Xavi Domènech, Visca Xavi

Xavier Domènech ha dimitit de totes les seves responsabilitats. Adéu Xavi i Visca Xavi.
 
Hi ha una component personal en aquesta dimissió en el sentit d’una persona no aferrada als càrrecs, tampoc distanciada de les seves conviccions d’activista arran de terra.
Alhora la dimissió es produeix per consideracions clarament polítiques, en un context ben concret.
La nota d’en Xavi explicativa de la dimissió assenyala les claus de la seva experiència i lluita.
Destaco quan clou amb “El que he viscut ha estat gran, molt gran, només perquè vosaltres sou grans, immensament grans. Gràcies de nou per tot i una abraçada en aquesta terra del 15M i de l’1O, en aquest país de l’olivera en el que vivim, on hi ha il·lusions a les palpentes, somnis dibuixats a l’aire i promeses a les orelles, capaç del més petit i el més gran quan s’ho proposa.”
Situar agermanades el 15M i l’1O és gairebé tot un destil·lat de programa. De regeneració de tot tipus, de convicció transformadora, de concepció constituent republicana, catalana i espanyola.
D’aquesta manera, clara i bonica, es concentra l’ideari constitutiu de CatComú l’abril de 2017.
En Xavi va assumir i impulsà amb convicció un consens democràtic sobiranista i republicà. Un consens, dialogat i construït, entre persones de diferents tradicions i tendències polítiques, de partits, sindicats, moviments socials i cívics, amb el projecte somni de contribuir a una hegemonia de les esquerres a través d’un lideratges i aliances d’En Comú. L’olivera incloïa de manera natural el factor social, l’impuls del municipalisme del canvi i el sentit i ferment creixent feminista.
La dimissió alerta d’una realitat en que el somni esdevé en un malson. La crisi de CatComú s’ha enverinat soterrada. L’hegemonia i el lideratge comuner de l’esquerra i del moviment republicà desencadenat en aquest país necessita de noves experiències, lluita i condicions, per un desenllaç adient a les necessitats de la majoria ciutadana.
La pressió dels aniversaris dels fets d’octubre expressen una efervescència viva entre les classes socials, les masses populars, els partits, entitats i lideratges, entre l’Estat monàrquic del règim de 1978 i les llibertats democràtiques en general, amb les de Catalunya en particular.
Milions de persones han situat la república com una alternativa política real i possible. I aquesta opció republicana necessita de massa social suficient àmplia, del municipalisme, el sindicalisme i les marees. Som en una lluita que es pot guanyar o perdre.
El propi fet de la dimissió és un esclat públic que acreix en una dimensió diferent les dificultats i crisi desencadenades. Entrem, per la brava i de forma precipitada, en una nova etapa de CatComú, de l’activisme fonamental, dels partits, tendències i confluències constituents, inclòs les components de Podem no incorporades i les excloses.
Ens cal madurar la força tel·lúrica popular de l’1 d’octubre. És temps de fer una crítica acurada i lúcida de la DUI no consumada i la república interrompuda, non nata
Puigdemont des de l’exili i Torra des de la Generalitat pretenen reconvertir el substrat convergent amb la operació Crida per la República. La idea d’eixamplar la base social independentista se supedita al lideratge d’una dreta que, lògicament, no vol perdre l’hegemonia i lideratge polític. 
Tanmateix no poden evitar mostrar uns límits clars a les capacitats d’aliances i de la defensa d’uns segments socials minoritaris però molt poderosos. Puigdemont i Torra animen al “tot si val contra la Colau”, per foragitar a BComú de l’alcaldia de Barcelona. El president exiliat va moure el que va poder per impedir que el PSOE amb Pedro Sánchez fos investit president, malgrat signifiqués la continuïtat del PP i via lliure al progrés del recanvi Ciutadans. Més recent la unitat dretana per impedir l’augment de l’IRPF al Congrés, ha ajuntat el PDECat amb el PP i Ciutadans. No hi ha avenç en aquests tipus d’alternativa.
Elisenda Alamany acaba d’escriure: “Mobilitzats en els carrers, però sense perdre de vista l’accés al poder institucional per aconseguir l’hegemonia. Domènech em va ensenyar, d’entre tantes, una lliçó: “tenim la responsabilitat de construir alternatives possibles, en el sentit de que la citidina les vegi realitzables”. Amb el seu llegat, amb el que en ensenyà, estic convençuda que podrem construir una nova època. No oblidem en Xavi Domènech.”
Del Butlletí electrònic d’EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario