19/7/18

Cop d’Estat mortífer

Comitè Centrals de Milícies Antifeixistes.
El 19 de juliol de 1936 l’exèrcit espanyol s’insurreccionava per sufocar el creixent poder treballador, derrotar el procés revolucionari i la II República. Les milícies antifeixistes i obreres a Barcelona, sobretot comandades per la CNT, però que aplegaven a partits com el POUM, varen fer fracassar el cop a Catalunya.
El 21 de juliol es formada el Comitè Central de Milícies Antifeixistes, que va actuar com un govern, integrat per cinc representants de la CNT-FAI, tres l’UGT i d’ERC, i un del POUM, el PSUC, la Unió de Rabassaires i l’Acció Catalana.
Aquest Comitè, dominat per les forces obreres revolucionàries, va atorgar la presidència a Lluís Companys, president de la Generalitat. La contradicció d’un doble poder republicà burgès i l’emergent poder dels comitès de fàbriques i de les Milícies, a la fi es va resoldre per la recuperació de l’ordre republicà del Front Popular, en detriment del poder col·lectivista que expropiava la propietat privada i fomentava l’avenç revolucionari social, enfront del sagnant pronunciament franquista.
Col·lectivitzacions.
La situació política entorn els fets de l’1 d’octubre són molt diferents. No es tracta de fer comparacions fàcils o malèvoles, a despit de forçar els esdeveniments històrics. Tanmateix és convenient refrescar-ho per extreure’n lliçons pertinents.
Enguany l’Estat, la Judicatura, el PP, Ciutadans i fa poc el PSOE del 155, han titllat com a cop d’Estat la votació en el referèndum de l’1 d’octubre, la mobilització solidària de rebuig a la repressió del 3-O, l’Aturada de país i vaga general del 8-O, i la votació parlamentària de la independència i la república catalana per part del Parlament de Catalunya el 27-O.
El Judici, enfocat per la Fiscalia i el Jutge Llarena acusa, manté en presó i pretén condemnar de rebel·lió violenta, els líders civils de l’ANC i Òmnium, al president, conselleres i conselleres del govern, l’ex presidenta del Parlament, i altres persones exiliades i imputades.
Mentre la judicatura alemanya s’ha negat sentenciar al expresident Puigdemont per rebel·lió, l’Estat espanyol via Fiscalia i TS segueix acusant de tumult violent el 20-S i l’1 d’octubre.
La mobilització pacífica nacional catalana es reprimeix i condemna perquè incorpora la perspectiva republicana a l’Estat i proclama la decisió de ser un estat independent en forma de república.
En canvi resulta que són el PP i Ciutadans qui han negat la qualificació i condemna de colpistes i d’imposar una dictadura a sang i foc al règim del General Franco. A voltes fins i tot defensen l’anomenada democràcia orgànica.
Els fills, cosins i nets, dels cabdill franquistes, falangistes, jerarques estatals, eclesiàstics, terratinents i financers, no volen ni pensar en la memòria històrica, ni en que pugui canviar de mans el seu poder secular.
Una lliçó és que en el nou segle l’alternativa republicana truca a la pell de brau, sostinguda pel clam i mobilització popular democràtica nacional catalana. El camí és de ruptura política i llibertat, no d’apedaçar al règim de 1978. Catalunya ha votat, vol votar i decidir sobre la república de forma pacífica i fraterna. 19 de juliol de 2018
De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario