8/6/18

Censura a una alcaldia social

L’alcaldia entorn Ma Dolors Sabaté i Guanyem Badalona en Comú està sotmesa a una moció de censura del PSC, que disposa de 3 persones regidores, amb el suport del PP i els seus 10 escons, inclòs el de l’exalcalde Xavier García Albiol. Mentre a l’Estat el PSOE (i el PSC) rep els vots de les esquerres per desallotjar al PP del govern, a Badalona el PSC acull els suports del PP per foragitar una alcaldia social.
 
Tot s’hi val pel PSC? No sembla importi el viratge que ha fet l’Ajuntament badaloní en pressupostos i inversions socials, atenció a les necessitats del veïnatge, introducció dels valors de la convivència i diversitat, la vocació inclusiva i les polítiques feministes desenvolupades en aquests tres anys.

Quina ètica empara una possibilitat d’alcaldia que seria un hostatge d’un PP que ha demostrat, amb Xavier García Albiol d’alcalde, la imatge de extrema intolerància, de racisme i xenofòbia, de favoritisme a les grans empreses, a costa de retallades duríssimes pels barris i veïnatge.

Primer va ser la derrota de la moció de confiança a la que es va sotmetre l’alcaldessa del canvi badaloní. 14 vots en contra: 10 del PP, 3 del PSC i 1 de Cs; 11 vots a favor (5 de Guanyem Badalona en Comú, 3 d’ERC, 2 d’ICV-EUiA i 1 no adscrita). El tripartit del 155 tendeix a sostenir-se en aquest municipi, fent cas omís al nou escenari estatal.

El PSC ha donat com a motiu que l’alcaldessa ha trencat la neutralitat compromesa pel suport rebut quan ha defensat l’1 d’octubre i la República, al que s’afegeix que no ha practicat les polítiques socials anunciades.

El segon greuge simplement no és cert. En canvi el primer és maldestre per dues raons. És ben clar en el manifest fundacional de Guanyem Badalona en Comú que promouen ‘posar l’ajuntament al servei de la majoria i construir la República catalana des dels barris’. El PSC pot argüir que no és el mateix la proposta programàtica de Guanyem Badalona en Comú que la que constitueix el compromís per l’alcaldia. Però l’argumentació es desmunta quan necessiten els 10 vots del PP, gens neutral, totalment polaritzat i conegut bel·ligerant en l’aspecte nacional, així com excloent de tothom que no sigui ciutadania espanyola.

L’horitzó electoral municipal del proper any no és gens aliè a l’escomesa del PSC. Precisament una perspectiva de suports i aliances que incloguin el PSC, el PP i Cs, correspon a un front nacional estatal 155 de moment dislocat. 


És probable que el PSC ho hagi percebut com un nou embat que faci perillar les alcaldies que encara gestiona, en comptes de recapitular vers una estratègia municipalista de valors socials i feminista defensora de les llibertats democràtiques, per tant del camí republicà. 7  de juny 2018

De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario