26/1/23

Gota malaia

L’assetjament, les agressions sexuals i violacions, els assassinats de dones per parts dels homes, van sortint a la llum denunciant la impunitat en que actua i gaudeix la violència masclista. La infinitat de complicitats individuals, socials, institucionals i morals, forma un cadenat que sembla inexpugnable, però no ho és. Les dones prenen consciència, es mobilitzen, organitzen, alerten i lluiten. Són germen poderós de vida i de món millor. L’ostracisme, el castic, l’aïllament i assetjament a qui s’atreveix a trencar i afrontar-se a l’agressió i a les complicitats, provoca una reacció d’assetjament per fer callar i neutralitzar la denúncia. En un acte al Parlament la periodista Sara González (‘Per raó d’Estat’) ha titllat de gota malaia aquest verí que destil·la el patriarcat.

La mobilització en defensa dels serveis públics, les vagues del 25 i 26 de metges i de la sanitat i l’educació, qüestionen els models i polítiques de la Generalitat. El govern d’ERC en minoria amb incrustacions de referents ben positius de diferents àmbits socials (Feminista, Renda Bàsica), i de l’espectre ampli independentista i sobiranista, no està a l’alçada de les necessitats profundes en sectors vitals com la Salut i Educació. Fins quan la dependència i continuïtat de les estructures i serveis de petjada convergent? Així com s’ha format una prova pilot per la Renda Bàsica Universal, perquè es demora l’actualització i el canvi de soca-rel a Salut que superi les penúries professionals i d’atenció en Salut i Educació. El model te a veure amb el que demana Terrassa de “Mutua del 100% de gestió pública”. Serveis universals, públics i gratuïts. Iniciar una Farmàcia pública. El dissabte 28 de gener concentració a 11 h a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona.

La unitat de mobilització independentista a Montjuic contra la cimera hispano-francesa del 19-G tornà a exterioritzar que el moviment és viu, disposat a perseverar fins aconseguir l’alliberament. Tanmateix l’esforç unitari de l’ANC, Òmnium, AMI i partits (ERC, Junts, CUP-G) va quedar llastrat per la bifurcació centrífuga que obstaculitza i bloqueja aconseguir una estratègia conjunta catalanista. Una estratègia que es podria fonamentar entorn a quatre pilars com els d’amnistia, república catalana, dret a l’autodeterminació (referèndum) i llengua. Catalunya ha passat per les experiències de l’autonomisme des dels acords amb el neofranquisme de la transició

monàrquica espanyola, els de Convergència amb el PSOE i el PP, el pas a l’independentisme liderat per la dreta del catalanisme, fins l’actual liderat per la component majoritària de la seva esquerra (ERC). El pic àlgid de la votació en referèndum de l’1 d’octubre de 2017 va preparar-se amb el moviment centrat en l’eix de gravetat de la República Catalana Estat independent. Aquest eix representà una proposta d’entesa tàcita amb l’ampli segment sobiranista i social. És ben probable que l’independentisme necessiti per aconseguir una nova estratègia d’embat democràtic possible i efectiu estendre la ma al sobiranisme republicà autodeterminista català, al temps que cerca complicitats amb les esquerres i democràcia espanyola republicana. ERC i la CUP-G convé recuperin les propostes essencials que permetin esbossar un contracte social amb les classes treballadores i el sindicalisme, el municipalisme, el feminisme i els moviments pel territori, climàtics i la natura.

UCFR, Unitat contra el feixisme i el racisme, està treballant unitàriament en la

defensa dels drets i llibertats en general, com en concret en el treball, la convivència i la solidaritat. El compromís sindical aconseguit és de gran importància. El 4 de febrer assemblea a l’Espai Jove La Fontana (17 h a Gran de Gràcia 190, BCN), per impulsar la jornada internacional del 18-M. Donem suport amb UCFR a la Marxa Tarajal de Ceuta, fent una concentració el dissabte 4-F, a 11,30 h, Pl. Idrissa Diallo, Barcelona: “Prou de violència a les fronteres. Migrar és un dret”.

L’Aurora se solidaritza amb la revolta peruana i amb Súmate-Nuevo Perú. Fem nostra la denuncia de la dictadura de Dina Boluarte i la repressió per sostenir-se.

Ens fem ressò i recolzem la Crida del RSD (Moviment Socialista Rus) a accions de solidaritat amb els activistes anti-guerra a Rússia. Recordar és lluitar! Contra l’agressió imperial a Ucraïna i el terror polític a Rússia! No a la guerra i el feixisme! Llibertat per tots els presos polítics russos! Solidaritat amb els antifeixistes russos! A prop de l’inici de un any de la invasió no hi ha indicis d’un alto al foc i de negociacions de pau; Rússia no dóna cap senyal de disposició de retirar les tropes i les annexions. EEUU/OTAN ho aprofiten incrementant el militarisme; no a l’increment dels pressupostos militars ni al rearmament. Aporta una contribució a la Xarxa de solidaritat europea a Ucraïna al c/c: ES71 2100 0681 0402 0014 4729. 26 de gener de 2023

De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario