8/2/19

La suspensió de la negociació sobre els pressupostos

La suspensió de la negociació sobre els pressupostos per part del grup parlamentari Catalunya en Comú Podem s’explica perquè el govern, en concret la vice presidència de Pere Aragonès, no ha fet cap proposta relacionada amb els 10 punts de mesures socials mínimes avançades per Catalunya en Comú Podem.

El govern tampoc aclareix com pensa aconseguir els recursos si no es vol incrementar la Fiscalitat, l’IRPF i altres possibles.

Per Catalunya en Comú Podem hi ha una relació ben imbricada entre els pressupostos estatals, els de la Generalitat i de Barcelona. Tanmateix la presidenta del grup parlamentari, Jessica Albiach, considera que els pressupostos de l’Estat recullen les demandes ciutadanes, però els de Catalunya no ho fan.

Resulta que en ambdós pressupostos s’incrementen les partides socials. Ara bé, queden lluny a l’hora de revertir les retallades dels darrers anys. En els estatals la mobilització de la PAH sobre els lloguers dóna la mesura de que tampoc són flors i violes.

Les coses clares. A l’Estat no es vol per cap concepte que els destrets del govern minoritari del PSOE, amb Pedro Sánchez de president, pugui obrir la porta al retorn del PP, escortat i determinat per C’s i Vox. En aquest cas no cal magnificar els pressupostos, sinó assenyalar les seves febleses, fins i tot les que es proposi acceptar, per poder fomentar mobilització que corregeixi la pressió immensa dels grans capitals i fortunes. 

A la Generalitat la suspensió de la negociació, per ser operativa i no quedar-se en gesticulació parlamentarista, s’hauria d’acompanyar d’una mobilització potent des del carrer, els barris, pobles, ciutats i empreses.

Precisament aquesta setmana és un bon moment per exigir coherència al govern en incorporar als pressupostos les demandes populars.

ERC, JxCat i el president Torra han donat el suport a la vaga general convocada per la I-CSC en que es reivindica ‘la derogació de la reforma laboral, un sou mínim a de 1.200 euros mensuals, recuperar les lleis socials frenades pel Tribunal Constitucional, la igualtat de gènere en els centres de treball, i un model de funció pública de qualitat’

A què espera el govern a incloureu als pressupostos? Catalunya en Comú Podem en podria fer bandera a la negociació. 

La concepció de Catalunya en Comú de que la centralitat política catalana no és la crisi democràtica nacional republicana, sinó que són els problemes de la gent, circumscrits als socials i de la vida, dels que es vol excloure tot el procés de vuit anys de demanda sobiranista republicana, afebleix la força i suport social En Comú.

Quan no hi ha mobilització social potent les negociacions a les moquetes roges parlamentàries tendeix a afavorir els grans poders econòmics i estatals.

Una manera de revertir les imposicions i domini dels poderosos és unint la força potent dels carrers republicans, les demandes socials i sindicals, les municipalistes i les feministes.

Els pressupostos són un camp de lluita, com ho és el Judici que l’Estat comença contra els i les preses polítiques per la lliure decisió a Catalunya. La implicació convé sigui a fons.

Del Butlletí electrònic d’EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario