15/2/18

Veritats com punys de Pablo Hasel


El raper lleidatà Pablo Hasel (Pablo Rivadulla), que va per la trentena, canta cançons, escriu versos i piula veritats com punys.
 
La llibertat d’expressió artística, des de la veritat àcida i desenfadada amb ironia sincera, no és acceptable ni compatible amb el règim constitucional 1978 del regne de l’article 155. 

El PP, PSOE-PSC i Ciutadans, així com les institucions judicials i militaristes, no permeten marge a l’humor, quan es tracta de denúncies de les xacres cíviques o polítiques.

Els titellaires represaliats per l’AN no són cap excepció. Hasel encadena condemnes. L’Audiència Nacional li demana ‘per enaltiment del terrorisme i injuries a la Corona’ 2 anys i 9 mesos de presó més 40.500 € de multa. 

En el seu judici de la setmana passada, el raper ha defensat la seva producció intel·lectual. No s’ha fet enrere de la seva actitud, ni s’ha retractat de cap de les seves fletxes plenes de veritats. 

Ben al contrari ha assegurat que es limita a expressar ‘fets objectius’ que considera ‘injustos’, alhora que defensa ‘drets democràtics’ inalienables.

Pablo Hasel ha convertit el judici en una denuncia constant de la manca de llibertat d’expressió a l’Espanya borbònica, la del ‘rei Joan Carles I, el bobo’, segons una de els seves maquetes.

De manera clara i senzilla critica que se’l vulgui condemnar per relatar ‘fets objectius’ àmpliament coneguts, que es poden trobar als mitjans i a les xarxes sense cap problema.

Sense pels a la llengua aprofita el judici per denunciar la tolerància, i fins i tot protecció, als feixistes, corruptes i corruptors, als anticatalans, racistes, xenòfobs, homòfobs i qui va contra les dones, les violenta i mata.

La fiscalia desenvolupa una línia de condemna, emparada en la llei mordassa, que limita i escapça la llibertat d’expressió.

La doctrina Parrot contra el terrorisme, que permetia màniga ampla per condemnar amb una seqüència de indicis que substituïen les proves, va ser tombada pels tribunals europees. Però ressorgeix amb múltiples variants amb el rerefons del tarannà dictatorial del llegat franquista.

La persecució de l’expressió ideològica, amb l’empresonament preventiu pel què es pugui fer a partir de defensar un ideari, està a l’ordre del dia. Amb la Constitució es conculca la mateixa Constitució. Les obligacions a l’ordre existent es tornen en contra de les llibertats fonamentals democràtiques, malgrat formin part del mateix articulat constitucional.

El tractament repressiu, via judicatura, del procés de sobirania catalana vers la perspectiva republicana, te uns vims tant antidemocràtics, que anuncien i són un preludi per una involució generalitzada. 

Pablo Hasel és una prova més de que les llibertats no són del grat del Regne. No hi ha reforma constitucional viable per esmenar aquest destret consubstancial amb aquest Estat post franquista coronat. La democràcia ciutadana és una causa netament republicana.

Del Butlletí electrònic d’EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario