22/6/17

Sobirania vol dir empoderament ciutadà i popular de cada municipi i del poble català


Acte Per la República dels drets socials, d’Esquerres per la independència, a Santa Coloma de Gramanet, el dissabte 16 de juny. Vaig compartir el míting amb quatre colomenques amb les que vàrem orquestrar unes idees i propostes entorn la sobirania, el referèndum i la república. Presentà Chema Corral, l’odre d’intervenció fou, Francesc Matas Salla, Gabriel Rufián, Gabriela Serra i Oriol Corral. Es llegí un Manifest en defensa del referèndum.
Adjunto el guió de la intervenció.  
Bona tarda lluitadors i lluitadores, Bona tarda Santa Coloma, Bona tarda a les que sou aquí i a qui no hi és.
Agreixo la invitació a Esquerres per la independència.
Hem presento com Internacionalista i municipalista.
Hi ha un escenari de regressió democràtica, d’involució, a Europa i a l’Estat del Regne d’Espanya.
Sofrim una clara impunitat estatal en corrupció, en drets de les representants electes populars i en els del poble de Catalunya.
Ja n’hi ha prou!
A Catalunya hi ha la força, s’està a punt d’obrir una escletxa al poder del gran capital i les multinacionals. La fissura entre Catalunya i Espanya fa camí d’esdevenir fractura irreversible. Aprofitem-ho.
El govern estatal està feble. Ho heu palpat a la Moció de censura en el Congrés de l’estat.
En canvi la mobilització popular catalana cada dia es fa més forta.
Aquest país s’ha mobilitzat d’ençà fa 7 anys de manera imponent. La reforma fallida de l’Estatut va situar l’Autonomia al traster de la Història. Les consultes municipalistes per la independència van marcar un nou nord. La població va girar del tot, per la sobirania, la independència, la república catalana i el referèndum.
Volem sobirania catalana i processos constituents. Un procés constituent català pot ser l’impuls decisiu pel canvi republicà a Catalunya. Pot contribuir al canvi a Espanya, a liquidar el Regne.
La sobirania s’ha d’aconseguir practicant-la, cal conquerir-la.
Sobirania és exercir el dret a l’autodeterminació. Decidir què volem per Catalunya. Si ens separem o no d’Espanya; quines relacions establir, des de la igualtat i sense supeditacions institucionals ni constitucionals, ni supeditacions a les Forces Armades del Regne.
Es pot decidir de moltes maneres. Però cal decidir. Decidim.
El Referèndum és una fórmula àmplia que implica a tota la població.
La voluntat i la mobilització d’aquest poble és més potent i ferma que tots els fulls de ruta i que les imposicions estatals. Els fulls de ruta canvien, s’han d’adaptar a la voluntat popular. La immensa mobilització és la que ha marcat el rumb: sobirania, decidir, Estat, independència, república catalana, referèndum. El camí que s’està fent es patrimoni popular.
Aquest és el nostre mandat popular. Com deia Andreu Nin, “que cap dogma ens aturi”. No ens aturarà ni el Regne ni la UE.
Fem el referèndum. Un referèndum efectiu, vinculant, útil. No pot ser una altra consulta 9N. Un referèndum inclusiu, del Sí i del No. Que tothom hi pugui participar i se senti cridat a participar-hi. Serà la participació que legitimarà el referèndum, li donarà l’autoritat i la força perquè sigui realment efectiu, que es faci el que es decideixi.
El referèndum no ha pogut ser acordat. El Regne, el govern de l’Estat, el president del PP amb el suport del PSOE, no ho vol.
Les garanties democràtiques, els suports europeus, els haurem d’aconseguir al compàs de la mobilització, participació i decisió. El nostre compromís és amb el poble català, més que amb les lleis excloents de l’Estat espanyol.
Les lleis catalanes han d’emparar que es faci el referèndum.
La mobilització popular és cabdal per fer camí endavant.
Treballem alhora amb fraternitat el suport dels pobles i esquerres d’Espanya, País Basc i Galiza.
Tenim anunciades data i pregunta pel referèndum. Ja era hora!
Ara el govern ha de convocar-lo i organitzar-lo. Feu-ho! Fem-ho!
L’Estat del Regne el reprimirà i intentarà impedir-ho amb tots els mitjans al seu abast.
Catalunya s’ha d’enfortir des de la realitat viva d’un sol poble. No acceptarem que l’Estat impedeixi decidir.
L’expressió política de la mobilització sobirana republicana ha de tenir el nervi i l’eix vertebrador de les esquerres.
La dreta, amb polítiques retalladores submises als dictats de l UE i Brussel·les no generen bona disposició treballadora.
Ens cal un gran bloc polític que ajunti a independentistes i sobiranistes que volen decidir amb el referèndum.
Esquerra Republicana, CUP i Catalunya en comú ens hem d’entendre, per vèncer els bloqueigs, inhabilitacions i boicots que faci l’estat; hem de construir el relat per la república catalana.
Endavant! Visca Catalunya, lliure i republicana!

No hay comentarios:

Publicar un comentario