25/3/23

Canvia tot canvia

Canvia allò superficial / Canvia també allò profund / Canvia la manera de pensar/ Canvia tot en aquest món. El vers de la cantora Mercedes Sosa va ressonar dolçament a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona, en les veus i la coreografia de l’Associació Dona cançó; en l’homenatge mensual a les dones assassinades de cada tercer dilluns, organitzat per la Plataforma unitària contra les violències de gènere, des de fa 17 anys. L’acte comptà amb la sonora i emotiva veu de la soprano uruguaiana, Luz del Alba, que va interpretar “Todos somos UNA”, mentre explicava que era una supervivent de l’assetjament sexual de Plàcido Domingo, i una de les poquíssimes dones que l’havia denunciant malgrat ser moltes les agredides.

Canvien els carrers de Barcelona, ni que sigui poc a poc pel garbuix de normatives i per cercar el consens veïnal, vers el projecte de feminització del nomenclàtor de la ciutat. Les nenes, totes les criatures, adolescents i joves, disposaran d’un increment de presència de dones en carrers i plaques on poder-se emmirallar. L’Ajuntament de “La Colau”, l’alcaldessa de BComú, promou amb convicció un projecte de ciutat on prevalgui la convivència, la pacificació de la mobilitat, el so i la pol·lució, una ciutat de drets, verda i vida.

Emèrita Arbonès i Sarrias (Barcelona 1905-2015), treballadora del tèxtil, republicana, integrant de l’Associació Dones del 36, sindicalista del POUM, ha gaudit del reconeixement de l’Ajuntament amb una Placa al carrer Badia, 14, Barcelona. Les filles i fill de la Meri ho han agraït a la Regidoria de Memòria democràtica i al Districte de Gràcia, acompanyats per la Fundació Andreu Nin. Arnal Ballester ha ressaltat sobre l’homenatge a la seva mare que era “posar cara a dones anònimes, que eren anònimes perquè eren dones”: mentre el representant de la Fundació Andreu Nin expressava “La memòria és un element imprescindible de lliçons per mirar cap el futur”.

La propaganda de canvi de la Moció esperpent de censura mostra les vergonyes d’una dreta pressionada per la ultradreta. La política que predomina a l’estat i al govern i a l’oposició és la de sostenir com sigui el règim constitucional monàrquic, avalat i determinat per les directrius, i diners, de la UE de Brussel·les. Tot si val per barrar el pas a qualsevulla alternativa republicana, així com de la sobirania, llibertats i dret a l’autodeterminació de Catalunya. Promoure alternativa de llibertats i repúbliques és la tasca vital per un canvi que es confronti als poders econòmics, eviti la deriva de polítiques dretanes i la involució política.

Canvi convuls dins el capital financer, pèrdues i concentració; Bancs sotragats per una crisi teranyina i destructiva que, com Saturn, devora els seus fills. Els llamps i trons financers amenacen “la saba” de l’economia privada; del Silicon Valley (SVB) d’Amèrica del Nord ha saltat a Europa; el potent Crèdit Suisse se l’ha engolit l’UBS, acompanyat d’avals milionaris de l’estat suís i el suport de la UE. La globalització neoliberal fracassa en un procés de canvi inestable, descontrolat, on esclaten nous cràters de crisi, en el que les incerteses predominen en les expectatives econòmiques i socials. Incerteses argumentades per les principals institucions econòmiques dels poderosos del món. Els milers d’acomiadaments que de nou anuncia el gegantí Amazon els justifica “davant la incertesa que existeix en el futur proper”. Sostenir el sistema capitalista i el poder polític a mans d’un petit percentatge de privilegiats, immensament poderosos i milmilionaris, és la font de les crisis, de l’empobriment generalitzat de les poblacions treballadores i de la destrucció de la natura.

Canvis entre els imperialismes es couen entorn a la guerra d’invasió d’Ucraïna. Putin visita la trinxada Mariúpol, al Donbass, amb el rerefons de l’anunciada ofensiva de primavera de l’exèrcit rus. El cap d’estat de Xina Xi Jinping, visita a Putin al Kremlin, a Moscou. Jinping porta sota el braç el suport a Putin i un pla de pau que inclou l’alto el foc, amb la proclama de que cal un repartiment del món multipolar, val a dir, entre els diferents imperialismes, sobretot entre Estats Units i Xina, diferent a la unipolaritat de l’imperi nord-americà. Xina vol acotar la depredació desfermada només per formar part de qui acapara el botí. Cap indici de que el pla de pau, o l’alto el foc, inclogui si més no la negociació de la retirada de les tropes agressores russes, ni del respecte i reparació de la destrucció sistemàtica de les infraestructures civils i humanes ucraïneses. Els bandits multipolars imperialistes no tenen com a principal preocupació la defensa i suport d’Ucraïna i dels drets i llibertats de la població, sinó com millor treure’n profit pels seus negocis i sotmetiment de tot el món. La referència a l’amenaça nuclear forma part de l’escac militarista. L’Aurora forma part i donem suport a la Xarxa europea de solidaritat amb Ucraïna, a la defensa de la resistència i llibertat del poble ucraïnès; tothom que pugui fer una contribució econòmica (1 €, 5 €, 10 € o més) serà molt ben rebuda al c/c: ES71 2100 0681 0402 0014 4729. 23 de març de 2023

De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario