22/12/22

El Tió / cop de bastó

Caga tió / caga torró / d’avellanes i pinyó, / si no vols cagar / et donaré un cop de bastó!”. Pot ser una metàfora de com confrontar els estralls de la policrisis, doncs fins ara els cops els rep la població treballadores per part dels senyors de l’economia i de les institucions estatals ultradretanitzades. Vivim una greu inflació, una davallada del poder adquisitiu, encariment dels preus dels aliments i augment dels beneficis empresarials. La lluita social econòmica necessita trobar l’encaix amb la vital alternativa política republicana que superi un Estat caciquil que mordassa les llibertats i la sobirania popular, un règim monàrquic corrupte i una Constitució caduca i obsoleta.

La Confederació Europea de Sindicats (CES) informa de la disminució d’un 9 % del poder adquisitiu a la Unió Europea. “Aquesta crisi del cost de vida està afectant a la gent  treballadora, però està demostrant ser una gran ajuda per a moltes empreses", diu Esther Linch (SG adjunta de la CES). Per la seva banda el BCE analitza que la tendència és a empitjorar en la previsió dels propers tres anys. “Salaris o Conflicte” està plenament vigent per legitimar la mobilització treballadora sindicalista.

El xoc prenadalenc entre les institucions estatals fa cruixir el règim polític al mostrar cruament la crisis estructural estatal i de la monarquia, així com la natura reaccionària d’aquest règim. Es tracta d’un cop de mordassa judicial, per part del Tribunal Constitucional, a la representació de la sobirania ciutadana. El TC prohibeix un debat (bloqueja deliberacions i decisions) del Senat. El TC s’imposa al Congrés escollit per la ciutadania i al govern. El Congrés i el Govern i el President estatal ho acaten. La mordassa tritura sobirania i llibertats. Una Constitució malejada i pervertida avala la limitació i el sotmetiment del Parlament escollit.

Gerardo Pisarello (ECP/BComú) ha denunciat la interrupció del debat parlamentari i exigit revertir aquesta situació amb la implicació de la societat civil. Mireia Vehí (CUP) ha reblat que no es pot mirar de costat, car la crisi institucional fomentada des de la dreta i ultradreta i per la Judicatura, afecta a tothom. Vehí ha reclamat alternativa política respectuosa amb la sobirania i les llibertats, mentre insistia en que fora republicana incloent el dret a l’autodeterminació.

El Tribunal Constitucional aplica a les Corts (Congrés, Senat) estatal la repressió judicial realitzada a Catalunya des del 2010, agreujada a partir del Fets d’octubre de 2017.  El TC ha imposat un Parlament a Catalunya sense llibertat de debatre i decidir, suspensió de lleis socials, segons el criteri de la dreta política i dels grans poders econòmics i estatals, en diverses ocasions com el rebuig a l’Estatut de Catalunya, o l’aplicació de la repressió del “155” amb el suport o connivència del PSOE-PSC. A Catalunya hi ha unes 2.500 persones repressaliades, encausades, empresonades i exiliades. A l’Estat l’amenaça és de clara involució política.

Quan es produeix una acció en contra les llibertats i la sobirania ciutadana, toca denunciar-la, desemmascara-la, rebutjar-la i no acceptar-la. El conflicte i xoc d'institucions, que degrada l'Estat, la seva legalitat i la Constitució, cal resoldre'l defensant i mobilitzant la sobirania legitima.

La Constitució caciquil avala les destrosses de la involució reaccionària. Resulta vital per la salut de la sobirania i les llibertats preparar l’alternativa republicana. Construir una perspectiva ferma i guanyadora significa treballar a fons i sense demores un gran pacte entre partits i actors socials i cívics, un acord de futur lliure, que inclogui el dret d'autodeterminació i l'amnistia; el futur constituent republicà ha de ser plural de repúbliques diverses que puguin decidir lliurement les seves relacions, convé així perquè interpel·li, cridi i motivi, a tota la ciutadania, residents, pobles i nacions. Temps de processos constituents republicans.

El sindicat Kryvyi Rih (regió de Dnipropetrovsk), de la Confederació de Sindicats Lliures d’ Ucraïna (KVPU https://www.kvpu.org.ua/uk/), va a organitzar un "Nadal obrer" per a repartir regals a les criatures de la gent treballadora de les mines, les acereries, les empreses i els barris de la ciutat. Ajudem-los! Els sindicats volen reapropiar-se d’aquests dies nadalencs com a moment de convivència laica, progressista i emancipadora. Aporta una contribució a la Xarxa de solidaritat europea a Ucraïna al c/c: ES71 2100 0681 0402 0014 4729. 22 de desembre de 2022

De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario