20/10/20

Estadística aclaparadora

34,9 % a favor de la Monarquia, 40,9 % a favor de la República, segons l’enquesta estatal de la Plataforma de Mitjans Independents. Aquests 6 punts de diferència són fruit del demolidor resultat a Catalunya: 14,6 % Monarquia, 66,5 % República. Sobre la necessitat de fer un Referèndum per Monarquia o República, surt en general estatal un 47,8 % de sí i 36,1 % no, quan a Catalunya el sí 68,4 %, el no 18,5 %. Referèndum i República són majoritaris.

L’enquesta fa sortir els colors al CIS, que va deixar de preguntar sobre la Corona. Tanmateix les dades mostren que la Monarquia se sosté majoritària a Madrid (46% a 31%), Andalusia (43% a 32%) i a País Valencià (37% a 32%). La base ciutadana del règim de 1978, la Monarquia i l’Estat, rau en aquestes Comunitats Autònomes, mentre perd peu al conjunt estatal, per seguir en caiguda lliure a Catalunya.

El futur va de sobirania, referèndum i república. Un 54% del jovent menor de 24 anys votaria pel model republicà. En canvi la meitat de la ciutadania major de 65 anys ho faria per sostenir el rei (el 35% per república). El vot de Podem resulta ben majoritari republicà (91%), el del PSOE un 55% republicà i el 30% la monarquia parlamentària.

El govern de coalició suporta tota la tensió que expressen els resultats de l’enquesta. Aquest govern del PSOE i Unidas Podemos (Podemos, IU), està a cavall de les majories monàrquiques de Madrid, Andalusia i País Valencià, de la majoria republicana lleu general estatal dels 6 punts percentuals, i de la potent pressió republicana, sobiranista i independentista catalana. 

El bloc d’investidura que permet l’existència del govern concentra aquest equilibri feble, crític i dinàmic. Ara bé, el més fonamental és preparar les condicions per la fraternitat, complementarietat i fusió entre el creixent sentiment republicà i el moviment contundent català. Val a dir, orientar-se a la fi del neo-fraquisme estatal per finalitzar d’una vegada amb el règim constitucional de 1978 i foragitar el frau de sobirania que representa la Corona.

Hi ha tres elements cabdals. La necessitat d’una majoria clara estatal i a les Comunitats esmentades. La capacitat d’establir una estratègia ferma a Catalunya que inclogui els processos i ritmes estatals. Incorporar polítiques de salut i recursos públics enfront de la pandèmia al govern estatal i al de la Generalitat.

Salut i República és un binomi vital.

La fraternitat i la unitat de lluita republicana necessita sustentar-se en polítiques de treball i condicions laborals que plantin cara a la precarietat i la pobresa i atur, en virar cap una renda bàsica universal, serveis sanitaris i farmacèutics públics. Alhora és obvi que cal resoldre positivament la demanda d’Amnistia, República i Autodeterminació de Catalunya. La lluita republicana avui en dia vol dir encetar processos diversos, des del dret a l’autodeterminació, engendrant un escenaris de Repúbliques ibèriques. 15 d'octubre 2020

De la Carta de L’Aurora.

https://www.elcritic.cat/sobre-critic/novetats/lenquesta-sobre-la-monarquia-espanyola-que-el-cis-no-vol-fer-65264

https://www.elcritic.cat/dades/un-66-de-catalans-a-favor-de-la-republica-a-espanya-68080

https://www.scribd.com/document/479571924/Informe-monarqui-a-PMI-2020#from_embed

No hay comentarios:

Publicar un comentario