14/6/19

Ajuntaments d’esquerres i republicans

La geografia general del vot municipalista és d’esquerres i republicà. Com que els nous consistoris es constitueixen el 15 de juny, la victòria d’ERC a la majoria dels 947 municipis, la remuntada del PSC i la pèrdua de BComú per menys de cinc mil vots amb empat de regidories a Barcelona, aboquen a un escenari de pactes que poden esdevenir un fonament de futur. 
 
És l’hora de pactar els projectes de poble i ciutat, els programes, els governs i les alcaldies. A les quatre capitals catalanes, a les Diputacions i a les Comarques, poden formar-se coalicions governamentals per alcaldies republicanes i d’esquerres, sorgides de l’entesa entre els projectes socials i de drets de les diverses opcions del Comú i de les esquerres independentistes, ERC i CUP.

Com a contrapunt a Badalona és important formar un govern que torni a barrar el pas a la dreta d’Albiol i el PP. 

Eludir, amb raons o subterfugis, concretar aquestes possibilitats generals perjudicaria sobretot a la ciutadania, als barris i les ciutats. Els vots i les regidories tenen color, olor i base social que superen l’aritmètica simple; s’assemblen més als vectors amb direcció i sentit. La suma de regidories de continguts i propostes polítiques oposades, resten i afebleixen, frenen els projectes polítics.

Interpretar els vots de manera maldestre, poc coherent i menys ètica, esgarriaria la doble perspectiva d’un viratge a polítiques socials, junt al dret a decidir sobre totes les sobiranies per sostenir les llibertats i la necessitat d’un referèndum efectiu.

En canvi omplir el republicanisme i el moviment independentista de contingut de programes municipalistes socials atorgaria una força superior tant a la vessant social, com la de drets i llibertats, la republicana, sobiranista i la nacional.  

Els ajuntaments necessiten bastir un front municipalista per aconseguir de la Generalitat i de l’Estat la capacitat de sobirania suficient per aplicar les polítiques que convenen a la seva quitxalla, veïnatge i barris. 

Hi ha urgència d’habitatge, serveis, treball, urbanisme, pobresa, espai públic, feminista, educacional, salut, contaminació i climàtica. La hisenda i la fiscalitat han de poder permetre executar les mesures que demanda la ciutadania. Les polítiques de remunicipalitzacions i ús de l’espai públic s’han de situar com eina vital en el centre de gravetat dels pactes per frenar el poder i la disbauxa de les elits.

Els projectes municipalistes socials, comuns i republicans són els que han de ser la guia dels governs i alcaldies dels nous ajuntaments. 6 de juny de 2019

De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario