20/10/18

Ideari comú: social, municipalista, feminista, lliure. Sobirà i republicà.

El moll de l’os de l'ideari de CatComú és social, municipalista, feminista, lliure, sobirà i republicà. 

La concepció del dret a decidir-ho tot es complementa amb les idees força del 15M d’una democràcia real, ja!, participativa, construïda des de baix del carrer i la societat.
La perspectiva d’obrir un procés constituent ciutadà i popular resulta incompatible amb el règim constitucional de 1978 del regne. D’aquí es dedueix la necessitat vital d’una ruptura política amb el principal factor i subjecte que nega la lliure decisió de la ciutadania i dels pobles.
Els elements de llibertats democràtiques i decisió popular, van de la mà de les concepcions socials de drets i serveis universals. Són uns factors que comporten una clau i fórmula republicana.
Les antípodes a la lliure decisió sobirana d’alternativa republicana és present a l’ideari i l’acció que promou la FAES i Aznar. La FAES aixopluga i fa de think tank, o laboratori d'idees del PP, Ciutadans, Vox i del poder fàctic de les principals institucions de l’Estat.
Contrarestar l’essència conservadora i reaccionaria estatal del regne implica fer camí d'avenç amb la força mobilitzada de les classes popular. Fora del moviment i consciència mobilitzada les probabilitats juguen a favor de que els aires i voluntats de canvi siguin neutralitzades i absorbides per l’entramat institucional, pensat i servil a les necessitats i interessos d’una minoria poderosa de la ciutadania.
L’ideari constitutiu de CatComú de juny de 2017 va ser construït com un antídot als poders econòmics i polítics adaptats i transmissors d’un règim polític que “li diuen democràcia i no ho és”.
La fórmula magistral de Xavi Domènech, quan sentència “aquesta terra del 15M i de l’1O, en aquest país de l’olivera en el que vivim”, expressa un concentrat de l’ideari del món Comú, com un conglomerat de sentiments a flor de pell.
De fet CatComú va assumir el repte d’aplegar posicions polítiques i sentiments fins i tot contraposats, un objectiu fonamentat amb l’eix democràtic de sobirania complerta, lliure i republicana. L’estratègia incloïa esbossar les aliances socials, sindicals, municipalistes, mediambientals, feministes i del dret a decidir per aconseguir un tomb vers l’hegemonia d’esquerres en el moviment de les classes populars catalanes, fratern amb les esquerres, pobles i gèrmens republicans de l’Estat espanyol.
Aquests “somnis dibuixats a l’aire i promeses a les orelles”, no s’han realitzat malgrat es considerés que estaven a tocar a mà.
El sentiment que recorre el món Comú, va en el sentit de si ens encaminem a madurar les perspectives inicials o canviem de somnis i promeses.
Les temptatives de contraposar i separar la “terra del 15M i de l’1O” comporten amagar i esvair els valors fundacionals de CatComú. Aleshores l’espai polític es redueix i la il·lusió innovadora s’esvaeix. Un primer pas per ressituar l’espai Comú és enfortir l’ideari i el desenvolupament de CatComú.
És senzill copsar que l’espai Comú, les idees de sobirania i la perspectiva constituent republicana són una trilogia coherent i captivadora.
Del Butlletí electrònic d’EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario