11/2/12

Una gira autodeterminacionista de Bildu amb EUiA

La gira del “Junteros” de Bildu, Juanjo Olaizola i Inko Iriarte, ha interferit positivament en el debat de preparació de  la #EUiA6a (Sisena Assemblea Nacional d’EUiA).
Si més no així ho ha expressat la bona i càlida rebuda als dos primers debats de dijous i divendres, i d’interès de la premsa, radio i TV. Un al barri de Gràcia de Barcelona, al calor de l’Ateneu Roig, amb sopar inclòs preparat pel grup gastronòmic de l’Ateneu. L’altra al Casal Pere Quart de Sabadell. Ambdós actes preparats i organitzats des de les assemblees respectives d’EUiA han permès una interacció i relació política inèdita fins ara a Catalunya. Ha estat un debat entre l’esquerra transformadora que representa EUiA (amb imatge titllada d’“espanyolisme” per la relació fraterna i compromesa amb IU), amb altres plataformes locals competidores en les eleccions municipals, i l’esquerra independentista més detractora del anterior govern tripartit de les esquerres.
El construint aliances de Bildu, i el fent ponts d’Amaiur, resulta que coincideix en un dels centres cabdals del debat assembleari d’EUiA. Les idees a sobre la taula són d’obrir camí a una etapa política constituent d’un nou projecte de moviment català i social, ben compromès en aconseguir la massiva demanda popular del 10 de juliol de 2010 amb el “Nosaltres decidim”, al temps de ferm defensor de la causa social, de la lluita sindicalista i de l’aprenentatge del significat i metodologies del jovent de la indignació assembleària del 15 M. Tot això enfocat a establir les aliances socials suficients per construir alternativa contra el lideratge i imposicions de CiU a Catalunya i a Rajoy a l’estat.
Ahir la benvinguda del coordinador i diputat autonòmic, Jordi Miralles, a Olaizola i Iriarte, va resultar molt fraterna i propera. Els “Junteros” de Bildu varen explicar l’experiència inaudita de l’avenç democràtic popular basc i  la seva llavor alternativa social, fent esment de que han treballat i estan disposats a lluitar amb Ezker Anitza, com ho han fet abans amb Ezker Batua, o com ho fan estretament amb Alternatiba i ara estan col·laborant de maner important amb Erabaki ("Decidir"). Jordi Miralles els hi va trametre els continguts fonamentals entorn el que es debat per la sisena assemblea d’EUiA. Cal tenir en compte que Jordi Miralles va ser el primer diputat català que va donar suport públic amb participació inclosa a les mobilitzacions en defensa dels drets democràtics al País Basc, més en concret a Egunkaria, cosa que va ser seguida després pels diputats independentistes.
Un dinar amb el diputat estatal Joan Josep Nuet, va segellar un altre vessant per la relació política tàcita que s’està operant en les votacions coincidents  del Grup parlamentari de l’Esquerra Plural (IU-los Verdes, ICV-EUiA, CHA-IU Aragó) i les persones parlamentàries d’Amaiur (recloses en el Grup mixt).
En les dues entrevistes puc confirmar que la diplomàcia lògica i obligada va donar pas a un veritable punt de trobada de moviments lluitadors compromesos i pivotant en el centre i eix de gravetat de l’autodeterminacionisme. Uns amb la concepció independentista i altres des de les federalistes democràtiques.
Avui el debat a Girona arriba al punt de subvertir moltes imatges i clixés anacrònics. Bildu, de la ma d’EUiA, les persones regidores d’ICV, ERC i la CUP, moderat per un dirigent de CCOO. Primer havia de ser a la seu de Punt Diari, però les inescrutables pressions han fe que es faci a un espai de CCOO.
Després a la tarda al CRAC! De Rubí, el nou centre de lleure i compromís social del jovent d’esquerres i combatiu rubinenc.

1 comentario:

  1. Crònica de Granollers. Amb l’espai ple, èxit de convocatòria ahir nit a Granollers, amb la participació de cinquanta-quatre persones en el sopar – tertúlia per escoltar i compartir amb representants de Bildu, organitzat per l’assemblea de EUiA de Granollers i l’Assemblea Llibertària del Vallès Oriental..

    Anònims va acollir l’activitat presentada pel coordinador d’EUiA a Granollers, Luís Navarro, i va comptar amb una participació força variada i representativa de la comarca i més, amb persones de Llinars del Vallès, Sant Esteve de Palautordera, Caldes de Montbui, Cardedeu, Canovelles, Les Franqueses del Vallès, Sant Antoni de Vilamajor, Campins, La Garriga, Maçanet de la Selva, Vic i, per descomptat, de Granollers, algunes d’elles regidores de diferents grups municipals (independents, CUP, ICV-EUiA,...).

    A las postres, els membres de Bildu, Juanjo Olaizola i Inko Iriarte, varen explicar l’experiència recent en la suma de forces d’esquerra independentista i federalistes autodeterministes que tan bons resultats els està donant. La il•legalització de la esquerra abertzale, el treball en comú amb Alternativa i EA, la suma de molta gent independent, l’experiència de que no es pot construir projecte alternatiu anant de la ma de la burgesia,... i després responent preguntes com.. Penseu que a la dreta li agradaria que tornes ETA? Com està el tema dels presos? Com ho feu per arribar a sumar i sumar?

    Explicaren que el punt de referència de l’acció política, a més de dret a decidir, és la defensa de polítiques d’esquerra i perquè compten amb el suport d’amplis sectors del poble, que els donen suport al carrer i a les urnes....És molt important no perdre mai la referència del carrer i el poble, insistien.

    Cap al final de la tertúlia, Juanjo Olaizola, va fer-nos una pregunta als i les assistents: Penseu que es possible avui a Catalunya un procés de suma de diferents forces polítiques per entomar un projecte comú per a l’etapa actual? Es van anar escoltant uns tímids no,... no,...., no....

    Espais com els d’ahir nit son bons i necessaris per conèixer-nos, debatre, i prendre confiança, .. Els reptes en favor del treball unitari els tenim davant. Cal anar-los treballant. La lluita contra les retallades i les agressions del govern de CiU a Catalunya, en ajuda.

    ResponderEliminar