3/6/11

La dreta

A Catalunya la dreta és fonamentalment CiU.

Aclarim conceptes. Es tracta de la representació política de la burgesia catalana, hegemònica entre els poders econòmics (capital financer, industrial i comercial), però també entre les classes mitges de la població i un sector català de la classe treballadora.

Alhora la burgesia a Catalunya, en els seus estrats més elevats, te una component espanyolista afí a la classe dominant a l'estat espanyol, representada pel PP. A més disposem de vàries candidatures polítiques d'extrema dreta xenòfobes i racistes.

Tota aquesta dreta és la que ha guanyat a les eleccions a l'estat i a l'Autonomia de Catalunya.

En aquest sentit la diferència fonamental entre la component catalana majoritària i la espanyolista minoritària, és en el aspecte de dominació supeditació democràtica nacional, però amb íntim acord en els assumptes i polítiques econòmiques de fer recaure la crisis entre la gent treballadora.

Ara toca formar els nous consistoris, després de la davallada de les esquerres. Com ho podem fer per barrar el pas a la dreta allà on es pugui mentre denunciem i lluitem contra les polítiques dretanes?

És coherent i necessari votar per la investidura a la llista de les esquerres més votades; fins i tot quan en la majoria de municipis és el PSC, malgrat hagi aplicat les esmentades polítiques dretanes. Hi ha força confusió, decepció i dubtes, però permetre la investidura de CiU o del PP, és negatiu per a la població i per bregar en al construcció de l'esquerra.

Però, com aconseguir que això es transformi en un gir a l'esquerra en certs punts vitals de la població? Els pactes de legislatura o no, el formar part del govern o no, han de ser en funció estricta de què es puguin aplicar polítiques d'esquerres que responguin a la coherència política i beneficiïn a la població. Però, què fem quan es posi la tessitura amarga com la de Badalona on cal contribuir a impedir que qui governi sigui el PP? O altres indrets on les esquerres per governar cortegen a CiU, com si fora una dreta menys dreta que la del PP? Es possible aprendre de les experiències maldestres de Rubí, Cerdanyola, Castelldefels entre d'altres, en compartir govern municipal amb CiU?

Governar és per aplicar polítiques d'esquerres, per mobilitzar millor a la ciutadania, això no és possible fer-ho si es comparteix govern municipal amb els representants directes de les retallades de la Generalitat, amb CiU.

Del Butlletí electrònic d'EUiA.

Fotos. 1. Mas amb el Rey. 2. Joan Rosell, president de la CEOE. 3. Mas amb Alicia Sánchez Camacho (PP de Catalunya).

No hay comentarios:

Publicar un comentario