9/5/11

Ingredients municipalistes

Les dues setmanes de campanya electoral oficial per les eleccions municipals representen l'últim punt de sal i de cocció d'una gran varietat d'elements i ingredients que s'ha anat recol·lectant durant els darrers quatre anys.

Tinc un amic cuiner, dels de llepar-s'hi els dits i escurar a fons el plat, què empra el lema de "la bona cuina necessita molt de temps." El símil ens serveix, una ferma (bona) consciència treballadora i suport social construint alternativa política adiu amb la dita. En aquests dies podem completar un bon treball, esguerrar-lo, o fins i tot suavitzar mancances i incoherències. El punt de sal pot ser que qualli la nostra credibilitat d'esquerres i de ciutadania popular treballadora en suport social i electoral el proper 22 de maig.

La mobilització social és un ingredient essencial. Per això la manifestació d'aquest dissabte 14 de maig, "Prou retallades", és una demanda i una denúncia a les polítiques d'austeritat i retallades de CiU i del govern de Mas, què poden fer obrir molts ulls. Aquesta mobilització és un element natural i coherent dins la campanya electoral. El què no està enlloc escrit i determinat, és si serà un element que permeti frenar, neutralitzar, i fer enrere el suport electoral creixent a la dreta catalana de CiU, a l'espanyola del PP i a l'extrema dreta.

Si hagués de fer cas a un significat membre de l'equip de govern del consistori barceloní mal aniríem. Ahir mateix al migdia, al dir-li que la mobilització social i el foc diví haurien de fondre a Trias, Mas i les seves retallades, em va contestar filosòfic, que a ell (el meu interlocutor socialista) "el que li fa terror és la dreta del PP de Madrid amb l'Espe, però amb la dreta d'aquí era diferent, què en Trias era molt educat, civilitzat i bona persona, què ara mateix arreu no defensava les retallades, encara que certa racionalització i coses s'havien de fer per capejar el temporal de la crisi." El divendres nit al sopar de la Festa Major de la Sagrada Família, l'esmenta't Trias anava repartint abraçades i animant a millorar la ciutat amb el vot a CiU, mentre treia ferro a les retallades i s'escapolia de parlar-ne. No puc dir que explicava en Jordi Portabella que també estava al sopar veïnal.

Per part d'EUiA és tracta de quelcom molt diferent: Prou retallades! Més ocupació, defensem els serveis públics. Com diu la carta de campanya del coordinador Jordi Miralles: "Aquestes eleccions estan molt marcades políticament per l’increment del nombre de persones aturades a Catalunya, més de 720.000 (el 40% de la gent jove està en atur), i prop del 5 milions de persones al conjunt de l’estat espanyol. Així, que el vot del 22 de maig és un vot en favor de la creació d’ocupació i contra l’atur."

CiU i el president Mas estan fet per manera que les mobilitzacions encetades de les bates blanques quedin limitades al sector de la Salut; l'aturada de les obres de les noves estacions del Metro, l'eliminació concreta dels programes contra la violència masclista i la igualtat i de la dependència, o tantes altres com la previsió de milers d'acomiadaments a l'educació i a entitats de l'administració, es volen difuminar amb discreció per evitar o ajornar revoltar el cos social. El cap de setmana CiU ha desplegat tota la propaganda centrada en dues idees força. Una, què l'austeritat i les retallades venien imposades per la política social de l'anterior govern (tripartit). Segona, Catalunya està quedant ofegada pel govern estatal del PSOE. El què es cuida prou de no dir en Mas, es què CiU per l'acció parlamentària del seu plenipotenciari Duran, ha donat suport i ha forçat al màxim que sigui el mateix Zapatero qui apliqui les polítiques d'austeritat més neoliberals exigides per la UE, el BE i el govern alemany.

El 14 de maig s'ha d'alçar amb la força popular l'exigència per polítiques molt diferents a les de CiU, per l'ocupació, per l'ampliació dels drets i serveis públics, perquè l'austeritat impliqui aconseguir diners de les grans empreses multinacionals, fortunes i Bancs.

Del Butlletí electrònic d'EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario