16/9/10

Rebuig als retalls Montilla a la UAB i per la Vaga General

Comunicat què es va llegir a la UAB davant del president de la Generalitat Montilla, signat per CCOO, UGT, CGT i CAU. A l'entrevista, Juanjo Bravo, secretari de la secció sindical de CCOO de la UAB.

A tota la comunitat universitària catalana

Companyes i companys,

Avui s’inaugura el curs del sistema universitari català i el proper 29 de setembre a tota Europa es desenvoluparan un seguit de mobilitzacions que, a l’Estat espanyol es concretaran en una vaga general. L’objectiu d’aquesta convocatòria europea és fer front a les politiques antisocials de la unió europea que fan recaure en la classe treballadora i els sectors populars el pes de la crisi ocasionada per la lògica especulativa del capitalisme, cada vegada més lliure de traves durant els últims anys.

Aquestes politiques antisocials també ataquem al sistema universitari públic des de una triple vessant.

En primer lloc es retallen les despeses publiques, contribuint al deteriorament dels serveis que des de les universitats, donem al conjunt de la societat. Això és especialment greu en un moment en que s'està produint un canvi de model d'universitat, que, segons els governs europeus que l'han impulsat, suposadament, implicaria la convergència t cap a un Espai Europeu d’Educació Superior. És un nou entrebanc per a aconseguir un accés igualitari a la educació superior i una mostra de com els governs europeus, i molt especialment el nostre, han renunciat a una política fiscal justa i realment progressiva (reduint els impostos directes a la riquesa i a la propietat i incrementant els impostos indirectes via IVA) i ataquen als sectors populars per la doble vessant de reduir els serveis públics, i reduir els nostres salaris i pensions.

En segon lloc, a l’Estat espanyol la reducció d’un 5% dels salaris dels empleats públics i la congelació de les pensions decretada pels govern espanyol i català al juny passat ha suposat un atac sense precedents contra una part molt important de la classe treballadora. Pel que fa a les treballadores i treballadors públics (entre els que ens contem el personal docent i investigador i d’administració i serveis de les universitats), no només se’ns ha atacat en les nostres condicions retributives, sinó que s’ha intentat criminalitzar-nos com a “privilegiats” i improductius, per tal d'amagar on rauen els autèntics sectors privilegiats i improductius de la nostra societat: inversors, accionistes i consells d’administració dels grans bancs i multinacionals, des de on es donen ordres als governs per defensar als seus interessos.

En tercer lloc la “reforma laboral” imposada pel govern de l’Estat és, en paraules del Secretari General de la Confederació Europea de Sindicats, “la pitjor reforma laboral aprovada en Europa junt amb la de Grècia”: es facilita i s’abarateix l’acomiadament, es reforça el poder empresarial per modificar unilateralment les condicions de treball (horaris, mobilitat geogràfica, funcional...), i es debilita la negociació col·lectiva, facilitant a les empreses l’adopció de mesures de desvinculació salarial i la no aplicació de compromisos adquirits en els convenis col·lectius. A les institucions i empreses públiques amb l’aprovació de la Reforma Laboral s’amplia el camp d’actuació de les Empreses de Treball Temporal que podrien gestionar les borses de treball i realitzar contractacions i s’introdueix la possibilitat que les administracions en situació de dèficit puguin presentar Expedients de Regulació d’Ocupació per reduir plantilla.

El govern espanyol continua amenaçant amb nous atacs i ja ha anunciat pels propers mesos una nova reforma del sistema de jubilació que suposarà treballar més anys per cobrar unes pensions encara més minses, en la mateixa línia que la majoria de governs europeus. I ja fa temps que s'escolten veus que demanen introduir taxes per pagar serveis de la sanitat pública.

Per defensar els nostres drets i els serveis públics cal una resposta contundent, global i organitzada. Treballadors i treballadores de Grècia i França han obert el camí i el 29 de setembre tenim una cita ineludible amb la vaga general a l’Estat espanyol i una gran mobilització a Brussel·les i altres ciutats de diferents països.

Els treballadors i treballadores i els estudiants de les universitats públiques son triplement víctimes d’aquesta política i hem de ser triplement actius en la difusió i la participació a la vaga general. Entre els centenars de associacions, col·lectius i institucions de tot tipus que han donat suport a la vaga general volem destacar la del Claustre General de la Universitat de Barcelona que ja el 7 de juliol va aprovar una resolució en aquest sentit. Creiem que aquest és el sentir majoritari de tota la comunitat universitària catalana i us animem a fer-ho visible i a que el 29 de setembre aturem les universitats i ajudem a aturar el país.

Així no, el dia 29 de setembre tots hem de sortir al carrer i donar suport a la VAGA GENERAL.

http://www.uab.es/servlet/Satellite/videos/reproduccio-1192707516892.html?param1=20institucional&param2=40inauguraciocurs&url_video=1284529666200

http://www.youtube.com/watch?v=dGw_O8EeXbY

No hay comentarios:

Publicar un comentario