16/11/09

"No tolerem que matin una dona... ni els maltractaments diaris”


Carme Escales El Periódico
Barcelona

ART CONTRA VIOLÈNCIA MASCLISTA. Centre Bonnemaison. Sant Pere Més Baix, 7.
19.00
A pocs dies de la celebració del Dia internacional contra la violència masclista, el 25 de novembre, i en el marc del Fòrum contra les violències de gènere, que se celebrarà a Barcelona del 19 al 21 d’aquest mes, el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison inaugura avui l’exposició de la cin-
quena edició del concurs que incentiva la creació artística de missatges d’esperança per acabar amb el maltractament de dones. Una iniciativa de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere, que presideix Montserrat Vilà.

–¿A qui es dirigeix el concurs?
–A tota la societat, però amb especial interès a la participació d’adolescents, a partir de 12 anys. Per això, des de la plataforma busquem la col·laboració del professorat en escoles i instituts.

–¿Quantes obres s’han rebut en l’edició d’aquest any?
–Unes 200 obres literàries i més de 100 de creació lliure, com pintura, escultura, cançons, qualsevol format d’expressió artística.

–¿Què destaca dels treballs?
–Que encara predominen els missatges més terrorífics. Costa que la societat visualitzi idees esperançadores, cosa que en les bases del concurs invitàvem a crear.

–¿On és l’esperança?
–En un moviment social d’homes i de dones que es desprenguin del xip cultural tan inculcat que defineix encara rols diferents depenent del sexe. La seva relació ha de ser d’igual a igual, amb les mateixes oportunitats i salaris, i cap home ha de sentir potestat sobre cap dona.

–¿En les seves propostes contra la violència hi participen homes?
–Pocs. Costa molt canviar quan ets la part privilegiada.

–Molts no se senten al·ludits.
–I, el que és pitjor, elles no reconeixen el maltractament que pateixen de les seves parelles. Socialment, no tolerem que matin una dona, però sí molts passos intermedis de maltractament continuat, com rebaixar l’autoestima de les dones. Percebre-ho com a no tan greu és permetre que moltes dones ho pateixin dia a dia. Per això és necessària la col·laboració dels amics i de tota la societat, per identificar tot tipus de maltractament.

–¿Què pot avançar del Fòrum?
–Que hi haurà diàlegs oberts a la ciutadania sobre polítiques de sensibilització i obstacles judicials i institucionals que no ajuden a eradicar la violència masclista.

No hay comentarios:

Publicar un comentario