31/3/14

EUiA ha guanyat amb les Primàries



Les primàries d'EUiA han estat intenses i positives. L'afiliació ha incrementat en un cinquanta per cent la participació respecte l'anterior consulta.
El camí emprès des de la 6a Assemblea d'EUiA de l'1 de juny de 2012 comporta un nou posicionament que alhora genera temors, dubtes i incerteses. El diàleg i el debat d'aquests dies ha permès una clarificació de les propostes i perspectiva política adoptada: Nou espai català d'esquerres. Confluència amb altres espais en igualtat de condicions amb l'activisme social en el sentit de l'Assemblea Oberta "Ara és demà". Compromís amb el procés català amb Consulta "Si o Si", incorporant l'essència social amb la perspectiva de "Projecte constituent per Catalunya", República Catalana, lliure relació amb els pobles d'Europa, ibèrics i d'Espanya.
La idea de desvincular la política europea per Europa de la política catalana a Catalunya, ha quedat superada per el concepte de processos constituents a Europa, Espanya i a Catalunya. Com es podria acceptar una Europa sense incloure el procés sobiranista català i la República Catalana, amb la Consulta perquè sigui la ciutadania catalana que decideixi el seu destí? Com es podria concebre una estructuració europea democràtica sense la ruptura i la desobediència amb l'estat del Regne d'Espanya i la Constitució 1978?
Tanmateix EUiA és una realitat catalana, autònoma i independent d'IU, que ens permet actuar conjunta i lleialment en igualtat.
La candidatura guanyadora ha estat "Alternativa constituent per Europa" (@euroalternativa). S'ha format com un equip plural que ha aconseguit situar les propostes polítiques i obrir un compromís de futur que dóna força i obre una nova etapa per EUiA.
Núria Lozano, com a possible eurodiputada dins la candidatura d'aliances que EUiA impulsa junt amb IU, ICV, AGE-Anova i altres organitzacions, Oriol Arcas, Àngels Tomás i Ferran Giménez. Ara, cap Europa.

28/3/14

Dues setmanes de primàries profitoses i clarificadores


Avui divendres i demà dissabte ens correspon participar, votar i decidir a les Primàries d'EUiA per les eleccions europees del 25 de maig.
Les dues setmanes de debat han estat profitoses i clarificadores. Les Primàries eren molt necessàries per enfortir l’estratègia i la proposta política d’EUiA d’ençà la 6a Assemblea.
Els esdeveniments se succeeixen inexorables. La deriva nefasta del govern estatal del PP, les imposicions destructives de la troika, el seguidisme del PSOE, l’entusiasme neoliberal del govern de la Generalitat autonomia de CiU, el Tribunal Constitucional contra la potestat del poble de Catalunya com  “subjecte polític i jurídic sobirà" es contraposen al remor de les marees ciutadanes, al procés de ruptura de llibertat i sobirania de Catalunya amb el moviment Via catalana, al magnífic 22 M de la Dignitat, inclusiu de les quatre banderes –espanyola, catalana, basca i gallega- pel “Pa, Treball, Sostre”, amb l’incorporació del dret a decidir.
La contradicció i ritmes de la lluita social és de fons europeu enfront la crisis, aplega a tots els segment socials colpits per la crisi com ha emergit, potent, el passat dissabte 22M amb les marxes de la dignitat a Madrid.
Els possibles factors de ruptura democràtica i forja d’alternativa política a l’estat rauen en la resistència i rebel·lió social, així com amb la consulta d’autodeterminació enfront a la sobirania de Catalunya i el seu futur.
Les Primàries han permès un diàleg i una reflexió en veu alta, col·lectiva, sobre la política d’EUiA. Què ens cal enfortir, redreçar, aprofundir i canviar.
Les dues candidatures a les que avui hem de votar són respostes i perspectives diferents als esdeveniments polítics.
La candidatura "Alternativa Constituent per Europa" (@euroalternativa) ho ha resumit en ruptura democràtica i processos constituents per Europa, Espanya i Catalunya. Aquesta candidatura defensa les propostes centrals de Nou espai català d’esquerres, Consulta “Sí o Si”, República Catalana, mentre considera el procés català com a democràtic i una oportunitat de ruptura política amb la Constitució de 1978, així com amb l’estat del Regne d’Espanya i el bipartidisme entre el PP i PSOE.
La candidatura "Confluència per Europa" ha sorgit dels temors i dubtes, lògics i legítims, de que el procés català de Consulta no provoqués una ruptura de la cohesió social, de la pròpia EUiA i d’EUiA amb IU. El desenvolupament d'una estratègia a fons de Nou espai, en confluència amb altres espais, Entitats i organitzacions, també ho veuen con dissolvent del contingut propi d'EUiA. Això ha fet que no compartissin un projecte potent amb Gerardo Pisarello que transcreixia els límits naturals d'EUiA i de la coalició entre ICV i EUiA, com es va mostrar amb l'Assemblea Oberta "Ara és demà"; tampoc han vist la necessitat d'un projecte o procés constituent per Catalunya amb una República Catalana. 
El fet de que tant la FAVB i CCOO hagin signats acords de reconeixement i col·laboració amb l'ANC, hauria de permetre tranquil·litzar els temors o dubtes; si més no en els terrenys sindical i veïnal no és percep el procés popular sobiranista com quelcom negatiu que trenqui cap cohesió social. La FAVB i CCOO estan afavorint un canvi cabdal en el procés de Consulta, com és el de que l'ANC accepti introduir els elements cabdals de les preocupacions i reivindicacions socials.
Les dues orientacions s’han projectat en el debat europeu. La idea de que estem d'acord amb el programa europeu, el del PEE i el de la conferència d'EUiA, és una base real i important. Però no hi ha un punt i final. La vida i la lluita social i democràtica entre les classes, partits i estats segueix.
Una estratègia de refundació o de projecte constituent per Europa, pot esdevenir completament diferent en el cas de que la Europa a construir sigui amb els estats actuals o amb ruptura amb aquests estats, inclòs el del Regne d'Espanya. Ben diferent seria també un procés constituent per Europa que incorpori o rebutgi un procés constituent per Catalunya. Som també o no per un procés europeu que inclogui una República catalana si aquesta és la voluntat democràtica del poble de Catalunya? Amb el ben entès que no es tracta de que Catalunya quedés aïllada ni autàrquica respecte a Europa ni a Espanya. A partir d'aquests elements n'hi ha suficient per copsar les diferències que brollen de cada una de les dues candidatures.
La candidatura "Alternativa constituent per Europa" és la que incorpora els trets rupturistes i constituents de l'estratègia que ha anat establint EUiA en els dos últims anys.
Animo al vot a l'Alternativa constituent per Europa.

Vota.


27/3/14

Hi ha diferències polítiques entre les candidatures a les Primàries EUiA


Dues preguntes van donar al clau de la raó de les eleccionsprimàries internes d'EUiA: Perquè hi ha dues candidatures? Quines diferències hi ha entre les candidatures?
En un debat es tendeix a analitzar qui ha aconseguit més empatia, qui ha respòs millor, continguts, raons i propostes, com era el tarannà de les persones ponents, qui ha hegemonitzat el conjunt, quina candidatura n'ha sortit guanyadora.
Ahir, a les Cotxeres de Sants, va generar més empatia i clarificació qui va assenyalar amb tranquil·litat que "hi ha diferències polítiques entre les candidatures", "es tracta de posar en valor i promoure a Europa la política establerta per la majoria d'EUiA" (en referència a

Nou espai, Consulta "SioSi", República catalana, aliances entre federalistes, sobiranistes i independentistes, Catalunya es "subjecte polític i jurídic sobirà"), "a EUiA hi ha des de l'unionisme espanyolista fins l'independentisme separatista", "el debat reforça a EUiA, els atacs baixos, rumors i calumnies, afebleixen al conjunt", "el Nou espai te a veure amb el projecte esbossat amb la figura confluent de Pisarello, que no ha pogut finalment ser". Varen ser l'Àngels Tomàs, en Jose Montero i també Oriol Arcas de la candidatura "AlternativaConstituent per Europa", que es varen dedicar la relació entre unes diferències polítiques i les respectives orientacions expressades en Processos constituents a Europa, Espanya i a Catalunya, des de la base d'una ruptura democràtica amb el que existeix.
La candidatura "Confluència per Europa", Refundar Europa!, va ser presentada pel seu cap de llista Toni Barbarà. En Toni Barbarà junt amb Àngels Tomás són les dues persones d'EUiA membres de l'executiu del Partit de l'Esquerra Europea (PEE). L'exposició va decaure des del primer moment en que tot i reivindicant el bon treball fet a Europa en el PEE es va plantejar que "per fi podrem parlar d'Europa amb més temps de tres minuts", per encetar una llarga exposició dels greuges i "fiasco" de fer un Referèndum perquè Gerardo Pisarello encapçalés la candidatura d'EUiA. Quan es va finalment entrar en matèria d'Europa, es va dedicar temps a llegir i sintetitzar el programa europeu que tothom havíem adoptat. Sobre les dues candidatures va esmentar que (la direcció o l'altra candidatura) "no ha volgut consens" com si no haguessin diferències polítiques que provoquessin el dissens. El final amb la candidata Neus Molina explicant impugnacions i fomentant rumorologia sobre l'altra candidatura va fer que es veiessin preocupats i parlessin bastant menys d'Europa del que seria desitjable.
És lògic que la crisi econòmica, junt amb la crisi estatal autonòmica, fomenti el debat i s'avancin respostes diferenciades, ara el que estem fent es cercar la posició i orientació col·lectiva.
La crònica a EUiA és prudent i asserenada, ha llimat totes les arestes del debat polític i posa l'accent en el conjunt d'EUiA, doncs la campanya que encarem per les eleccions europees serà dura, amb una percentatge previst d'abstenció que supera tots els records anteriors. La candidatura en la que s'incorpora i impulsa EUiA és potent i plural, una exercici d'aliances entre esquerres federalistes (unionistes i sobiranistes) i les independentistes. 

“Reset” o “procés constituent” per a Europa: les dues candidatures a les primàries d’EUiA exposen les seves visions a l’acte central de la campanya
“Un reset”, en paraules de la llista ‘Confluència per Europa’, o “un procés constituent”, en paraules d’’Alternativa constituent per a Europa’: al continent cal una majoria social i política contra la troika capaç de transformar de soca-rel la construcció europea. Com articular aquest canvi va ser l’objecte del debat celebrat aquest dimecres al barri barceloní de Sants entre les dues candidatures que es presenten a les eleccions primàries que EUiA celebra aquest cap de setmana per escollir la seva llista de cara a les eleccions europees del 25-M. L’acte, organitzat per l’assemblea EUiA a Barcelona i moderat per Isabel Ribas, va ser el central en una campanya que ha portat el debat sobre les europees a assemblees d’arreu dels territoris. Una seixantena de persones van seguir l’esdeveniment de forma presencial, i van presentar una vintena de preguntes en un debat que va ser intens. L’acte també es va poder seguir per streaming, i desenes de persones van seguir-lo a través de les xarxes mitjançant l’etiqueta #primàriesEUiA.
Van intervenir en el debat Toni Barbarà, el cap de llista de la candidatura ‘Confluència per Europa’; i José Montero i Àngels Tomàs, integrants d’’Alternativa constituent per Europa’. La cap d’aquesta llista, Núria Lozano, no va poder intervenir perquè s’està recuperant d’una intervenció quirúrgica a la gola, va explicar Ribas.
L’acte va acabar amb un torn per a cadascuna de les dues candidatures, que van coincidir en desitjar que, a partir de dilluns, la gent d’EUiA faci pinya per aconseguir els millors resultats de la llista conjunta que aquesta formació, IU, ICV, Anova i d’altres presenten a les eleccions del proper 25-M.

Vota


26/3/14

La joventut volem un procés constituent a Europa


Oriol Arcas* presenta contundent la política i candidatura a les Primàries d'EUiA, amb la mirada posada en la relació directa entre la política per Europa, la política a Espanya i la política a Catalunya.
Oriol Arcas: “La joventut volem un procés constituent a Europa”. Primer de tot vull explicar que la meva decisió per ser candidat ha vingut motivada per dues raons. La primera, el magnífic equip que s’ha anat conformant, amb la Núria Lozano, l’Àngels Tomàs, el José Montero i el Ferran Jiménez. Una llista plural que incorpora dones i homes, joves i grans, però també les lluites obreres, feministes, europeistes, municipalistes i populars. Sé que aquesta llista representa a la joventut.
La segona raó és el fet que vaig ser proposat per Alternativa Jove, l’organització jove d’EUiA. El meu nom acompanyava un projecte polític potent. Em reconec plenament en la resolució aprovada per AJ, una aposta per una ruptura democràtica que dugui a un procés constituent a Catalunya, Espanya i Europa. Aquestes propostes són les mateixes que vam aprovar en la Conferència Política d’EUiA, i que aquesta candidatura vol portar a Europa.
Per això m’il·lusiona aquesta candidatura i el projecte d’Alternativa Jove.
El nom de la pròpia candidatura és eloqüent: proposem una Alternativa Constituent per Europa, un procés que ens porti a una Assemblea Constituent per crear una nova Constitució Europea.
Per això, la joventut diem no a una Constitució que no vam votar, i a una Europa que ens veu com treballadores a explotar. Sabem que aquestes estructures estan tant dominades pels mercats que la reforma és impossible. Per això volem iniciar el nostre propi procés constituent cap a una República Catalana popular, federada amb la resta de pobles en una República plurinacional d’Espanya, en una Europa on mani l’Europarlament i els pobles puguin decidir sobre el seu destí en pau i fora de l’OTAN.
* Oriol Arcas, membre d’Alternativa Jove i responsable d’Universitat d’EUiA.
Al web Alternativa Jove es defensa “un procés constituent que desenvolupi una ruptura democràtica per una República Catalana social, democràtica i lliure per decidir les relacions amb la resta de pobles” així com “la confluència de l’esquerra alternativa social i política”.
@euroalternativa : Alternativa x Europa.