31/1/14

L'activisme social s'empodera amb l'Assemblea Oberta


Expectativa i innovació per l'Assemblea Oberta 1 F. L'expectativaper la capacitat d'innovació de l'Assemblea Oberta de demà dissabte 1 de febrer, a la Fabra i Coats de Barcelona, ha generat 1.400 persones activistes inscrites a la web Araésdemà. Un exitàs que contribuirà al bon fi de l'empoderament col·lectiu de les bases activistes i moviments sobre la criatura a engendrar.
Ahir dijous es va començar un "Operatiu Plaça" de reforç, amb una Carpa per 400 persones més. Si es passa de les dues mil, els grups i debats seguiran per la placeta de Can Fabra i Coats de Sant Andreu.
L'aforament inicial està ben esgotat només des de la web. Això significa que es passa a ocupar la plaça, com va innovar i deixar bon sabor de boca el 15M.
Així com diem lo riu és vida podem encetar un l'activisme social-cívic és vida d'esquerres. Aquesta flameta de l'activisme i la mobilització és el factor o ferment principal per forjar consciència, moviment general, organització, per tant alternativa política genuïna i innovadora.
La participació compromesa pot representar el naixement d'un nou moviment que aplegui activisme social, sindical, representació política, mentre s'enceta la recerca d'un nou subjecte polític.
Dins l'Assemblea Oberta convé tenir molt en compte la perspectiva social i crisi econòmica, doncs els Pressupostos de CiU, aprovats amb el suport intens d'ERC, són un greu perjudici pel país, si més no de la majoria ciutadana.
Haurà d'afrontar la involució democràtica desplegada pel PP, amb el suport de CiU o sense la seva posició. La llei del Règim Local és un atemptat contra els Municipis, el teixit ciutadà representatiu i institucional més proper i assequible. Es mereix una rebel·lió democràtica que podria entroncar en les millor tradicions republicanistes. La llei contra el dret a l'avortament del Gallardón i de govern del PP de Rajoy, tampoc ha estat contestada per CiU ni per la Generalitat. Aquesta llei escapça els drets de les dones i les sotmet.
Un nou subjecte polític català d'esquerres s'ha d'incorporar de ple, amb convicció i entusiasme, en el Procés sobiranista per la Consulta, la llibertat de Catalunya, la República catalana.
EUiA hi aporta les propostes i idees per un procés constituent a Catalunya.
L'activisme empoderat te la paraula i els fets.

Èxit d'inscripció i expectativa per l'Assemblea Oberta 1 F


La Fabra i Coats de Barcelona, al barri de Sant Andreu, ha quedat plena a vessar des de la web Araésdemà. A més hi haurà molt d'activisme que anirà a inscriure's directament demà mateix, dissabte. Ja s'ha previst una Carpa i, si cal, desenvolupar els debats per tota la plaça.
La proposa d'avançar a un nou moviment subjecte polític ha calat.
Demà hi ha el repte de que l'èxit inicial de la convocatòria fomenti els continguts i la bona entesa suficient per començar a caminar i fer camí plegades.
I què hi ha de la CUP i del Procés Constituent? Serà aquesta Assemblea Oberta un nou tercer espai? La voluntat de confluència no portarà a una nova divisió entre les esquerres?
La idea tampoc és allò de dir que els altres són els que divideixen i que la confluència s'ha de fer obrint l'espai que s'ofereix als demés "perquè vinguin". Sinó del que es tracta és d'establir una estratègia perquè un nou subjecte polític situï la innovació en la recerca de les confluències entre tots els espais esmentats i altres, com des del teixit sindical, veïnal i el socialisme catalanista.

La Carpa i la Plaça complementeran aquest mapa.

27/1/14

Una Assemblea Oberta per confluències unitàries


Participar a l’Assemblea Oberta.
Aquest dissabte 1 de febrer s'ha convocat a l’espai Fabra i Coats de Barcelona una Assemblea Oberta sota el lema "Ara és demà". La iniciativa prové d'ICV i EUiA però es tracta d'una assemblea oberta a tota la militància i als i les activistes amb les que treballem. L’assemblea emergeix de la necessitat de generar confluències unitàries, per tal que milers d’activistes, reivindicacions, col·lectius i mobilitzacions facin sentir la seva veu i l’estructurin en propostes i força alternativa.
Aquesta iniciativa pretén ser un pas cap a la conformació d'un nou espai polític de confluència entre els moviments polítics i socials per avançar en la formació d'una alternativa política d'esquerres. En aquest sentit coincideix amb les propostes polítiques que hem anat desenvolupant des de L'Aurora-organització marxista. Per això li donem tot el nostre suport i t'animem a que col·laboris y hi participis.
En el moment polític que vivim, conflueixen les mobilitzacions contra les retallades i les polítiques neoliberals del PP i CiU amb la mobilització pel dret a decidir i la convocatòria de referèndum pel proper 9 de novembre. Els drets socials i nacionals formen part de la mateixa lluita per l'emancipació social i nacional. No ens passa per alt la importància d'una alternativa política que defensi amb claredat aquesta perspectiva.
El debat i les decisions de l'assemblea no estan predeterminats per endavant. Per això és tan important l'assistència, la participació i les opinions que puguin expressar-se. Per això és tan important la teva presència i la d'altres companyes i companys dels moviments socials.
Més avall trobaràs els enllaços als documents i materials de l'assemblea. T'animem a inscriure't i esperem la teva presència el dia 1 de febrer a l'antiga Fabra i Coats de Sant Andreu, Barcelona.
Francesc Matas Salla, Àngels Tomàs, David Compayon i Assun Franquesa, de la Comissió Nacional d’EUiA.

Crida oberta: http://www.araesdema.cat/imatges_landing_page/Cridaoberta.pdf
Horari:
http://araesdema.cat/imatges_landing_page/Horari.pdf
Carta de convocatòria:
http://araesdema.cat/quisom.html
Argumentari:
http://www.araesdema.cat/imatges_landing_page/Argumentari.pdf
Et fem arribar l'enllaç al web de l'Assemblea http://www.araesdema.cat, on trobaràs l’espai per poder fer la teva inscripció a l’Assemblea.

24/1/14

Innovació amb l'Assemblea Oberta


El proper 1 de febrer tenim un nou repte sobre l'escenari amb l'Assemblea Oberta a la Fabra i Coats. El bon resultat en els continguts de les propostes que s'estableixin i l'èxit de la participació seran determinants pel compromís i la seva continuïtat.
El fi i ritmes de l'Assemblea Oberta l'ha d'establir les persones i les entitats que assumeixen impulsar-la.
L'encert en l'orientació i la mobilització en les vessants social i nacional seran cabdals per generar confluència cívica, social, sindicalista i política.
Hi ha una demanda cívica creixent de finiquitar els partits o estructures directives, i polítics, que s'apropien de la delegació de representació política per passar a gestionar els interessos dels poderosos.
La principal manera d'afrontar aquest destret és començant a construir proposta, moviment i organització des del seu bell inici arrelat a les necessitats socials i democràtiques.
En el cas d'EUiA i de la coalició amb ICV, l'Assemblea Oberta és una possibilitat d'obrir i permeabilitzar cadascuna de les organitzacions. Ens cal el reset que proposava el 15 M a la magnífica assemblea de Plaça de Catalunya.
El panorama polític amb la CUP, el Procés Constituent, una crisi sense precedents al socialisme català del PSC, les temptatives de Juntes, o les de la plataforma contra les retallades, es combinen i es nodreixen tant dels estralls de la crisi econòmica, com de l'expectativa de ruptura democràtica que provoca el pols entre l'anhel català a la sobirania i la legalitat del Regne d'Espanya amb la Constitució de 1978.
L'Assemblea Oberta ha despertat una expectativa a un segment d'activistes d'arreu del territori, sobretot d'ICV i EUiA, i de l'ampli ventall d'organismes on son formiguetes incansables de les mil i una causes.
Tanmateix des d'altres iniciatives de confluència també s'està observant aquest nou procés. La disposició a participar-hi i a impulsar-ho aplegarà a noves entitats i col·lectius.
Anem a forjar un espai d'innovació, amb la sana idea d'una confluència de confluències de proposta i mobilització. Els i les participants reflexionaran, compartiran i acordaran de forma sobirana.

Piulades dels Pressupostos


L'aprovació dels Pressupostos pel Parlament de Catalunya és un greuge a la població catalana i a l'avenç del país. La política econòmica de CiU és privatitzadora i retalladora. En concret colpeix i escapça les partides socials, mentre en cap cas afavoreix el teixit industrial o el del coneixement. El Suport d'ERC és un profund error.
L'argumentació de que són els últims pressupostos abans de la independència, o que són un bon instrument polític, en fi, que qualsevulla cosa s'ha de defensar per forçar que CiU no es faci enrere de la Consulta, és de llambregada curta i mirada ben miop.
El procés de ruptura de sobirania democràtica Catalunya s'enfortirà i podrà fer camí amb la incorporació de les necessitats socials. La força per la Consulta serà més àmplia i ferma mentre s'estengui a la immensa majoria de la població. Per això cal una lluita pam a pam contra les imposicions econòmiques de CiU.
Aquest Pressupostos afebleixen l'entesa de la població per la Consulta i al SiSi i a la independència. No hi ha cap raó per bescanviar drets i serveis socials x drets democràtics de sobirania nacional.
@francescms  Dia negre: Pressupostos CiU amb suport ERC. Mal presagi x Independència. #lliureisocialCAT
La llibertat CAT ha de enfortir-se del factor social o restará molt minvada. #ConsultaSioSi #SiSi #PressupostosNoNo
Per l'emancipació CAT cal 1r independència dels poders económics i d ciu.
ERC no sap deslliurar-se dels cants d sirena dels grans poders económics i d ciu. Mal pas x construir país lliure.
Els Pressupostos dificulten l llibertat, sobirania i Independència CAT. ERC fa vot d cranc.
Mala peça al teler aquests Pressupostos. Sense díscols q dignifiquin.
El factor social davant els Pressupostos CiU es merexien més de 3 díscols dins ERC.
Cap díscol entre ERC x Pressupostos antisocials, oxígen x ciu i poders econòmics.
‏@NUET  Aprobados los peores presupuestos de la historia de la Generalitat con los votos de CiU y ERC #prouretallades
Repiulat per Francesc Matas Salla
‏@agenciaacn  El Parlament aprova els pressupostos del 2014 amb el suport de CiU i ERC i el vot en contra de PSC, PPC, ICV-EUiA, C's i la CUP
@francescms  Els díscols només poden servir x coses de Consulta?
‏@davidcompanyon Aprovats els #PressupostosAntisocials CiU i ERC no han acceptat cap esmena.

23/1/14

Los recursos necesarios. Modelo de Estado de IU · 7


El peligro fundamental para la fraternidad, solidaridad e igualdad entre las personas y pueblos del actual Reino de España no radica en la aspiración de autodeterminación de los pueblos oprimidos sino en el neoliberalismo. Es imposible avanzar hacia mayores niveles reales de igualdad y convergencia entre las personas y entre los distintos territorios, sin avanzar medidas contra la brutal y creciente concentración de riqueza y su consecuencia, el empobrecimiento generalizado de la población.
Quienes vacían la caja única de la Seguridad Social son los mismos que congelan el salario mínimo, recortan pensiones, malvenden el patrimonio público, recortan prestaciones por desempleo, regalan dinero a espuertas a la banca o expulsan a un millón de personas del servicio público de salud.
El problema de la financiación autonómica y municipal, el colapso hacia el que avanzan la sanidad, la educación, la dependencia, el conjunto de las políticas sociales o las finanzas municipales no radican en el “egoísmo y miseria” de unos territorios contra los otros. No se deben a falta de solidaridad, sino a razones de fondo situadas en el diseño neoliberal de todas las políticas sociales llevadas a cabo en el Estado tras la transición. Un diseño profundizado por el lugar que la gran burguesía dibujó para España en su incorporación a la Unión europea y en el que su estructura productiva, impositiva y la del propio Estado iban a estar condicionadas a las necesidades de someter lo público al interés del gran capital. En esas condiciones, sectores concretos del propio capital se han encargado de atacar la unidad de la gente oprimida a través de mensajes populistas, ya sea contra los derechos de los pueblos, ya sea contra los de los pobres. Esos sectores son quienes se aferran sin cambios a la Constitución de 1978, al bipartidismo y la unidad forzada actual que les permite profundizar en la desigualdad y degradar la democracia.
Llevar a cabo una política justa y con recursos suficientes que potencie los derechos de las personas en todos los territorios, que comparta la solidaridad, que dé lugar a un municipalismo potente y reconozca los derechos de los pueblos del Estado exige inevitablemente un nuevo orden, una libre relación de unión, una federación o confederación de repúblicas. Orden para el que, desgraciadamente, no hay atajos ni fórmulas mágicas para llegar dentro del actual Reino de España.
Por todo lo anterior, llamamos a apoyar decididamente las propuestas y movilización de las organizaciones sindicales de clase y de la izquierda transformadora en Cataluña en su apuesta por el derecho a decidir. Reconocemos en ello un paso muy importante a favor de la política aprobada en la última Asamblea Federal.
Reclamamos que sólo la máxima libertad de pueblos y personas está en condiciones de extender la solidaridad y la igualdad plena. En este sentido, consideramos que IU debe defender con claridad que la propuesta federal sólo es posible sobre la base de la plena libertad de cada parte. Es decir, a partir del ejercicio del derecho de autodeterminación, de la soberanía plena de los pueblos que componen el actual Reino de España.
Dentro de tales conflictos la liberación de los pueblos oprimidos, el deseo de plena igualdad de su ciudadanía con la del resto ha demostrado, a lo largo de la historia, jugar un papel fundamental en el avance de la unidad de la clase trabajadora y del conjunto de la democracia y los derechos en el mundo.
En el blog de Redes está disponible la Aportación completa.
En la Aportación se ha tenido muy en cuenta las preocupaciones , sentimientos y situación política; la experiencia de distintas fórmulas constitucionales de Estados como (EEUU -Estado federal-, Alemania -Federación de Lands/Estados-, Suiza -Confederación Helvética de Estados-, los procesos de Federación de Repúblicas Soviéticas y posterior URSS, UK, Yugoslavia y Checoslovaquia entre otras; la evolución en las posiciones teóricas y programáticas de Andreu Nin y Joaquín Maurín con el POUM.
1. Aportación para la Conferencia sobre Modelo de Estado de IU; de la corriente federal de IU, Redes.
2. La forma de la lucha hoy.
3. El orden de los factores y el producto
4. Factor social y libertades democráticas nacionales
5. Legalidad española y nuevas legalidades constituyentes
6. Unidad
7. Los recursos necesarios
Presentan esta Aportación: Miembros del Consejo Político Federal: Francesc Matas Salla (co-portavoz Redes), Laura Blázquez (co-portavoz Redes, Alcaldesa de Navalagamella), David Companyon (Diputado en Cataluña de la coalición ICV-EUiA), Cari Baena (CPR IU-CM) y Alba Aguilà (CN EUiA). Àngels Tomás (Comité Ejecutivo PIE por EUiA). Imma González Cervantes (Comisión Federal Finanzas). José Antonio Mesamora (Presidencia y Ejecutiva federal IU, CUT). Miembros del Consejo Político Regional (Madrid): Carlos Girbau, Haday López, Javier Cobo, Alba García, Manuel Arcones y Mónica Diotto. Madrid, 14 de Enero de 2014.

22/1/14

La votación de la petición 150.2 es un nuevo aviso sobre la Consulta catalana

El proceso hace camino. La Declaración de soberanía del Parlamento catalán de hace un año, Enero de 2013, ha caminado con una Pregunta doble, una fecha para la Consulta el 9 de noviembre de este año y, ayer*, la propuesta a las Cortes de utilizar el artículo 150.2 de la Constitución para organizar un referéndum en Cataluña.
La representación parlamentaria está marcada por la movilización y el clamor popular. La Vía catalana con la ANC (Asamblea Nacional Catalana) y la ciudadanía de Cataluña concienciada son el factor fundamental para que este proceso siga haciendo camino, caminando como nos iluminaba el poeta.
Todo tiende a cambiar mucho. La votación de ayer 16 de enero es un nuevo aviso. Quien no ponga el cuello por la Consulta, con una resolución favorable al anhelo popular, tendrá que plegar velas, mientras tapa las vías de agua con el apoyo del Estado coronado y de las fuerzas políticas del bipartidismo, añadiéndole UPyD y C's. Eso si no se hunde en la corriente y mar de fondo de la libertad y soberanía catalana.
87 personas diputadas a favor (CiU, ERC, ICV-EUiA (13), 3 del PSC), 43 en contra (PP (18), PSC (16), C's (9)), 3 abstenciones (CUP), 1 escaño vacío del PSC por la renuncia de un diputado que no pudo ser sustituido.
Cinco otros diputados/as del PSC que votaron NO, habían pedido el voto abstención del grupo parlamentario o la libertad de voto. Ahora hay un movimiento de apoyo a los diputados del PSC que han votado SI (Marina Geli, Joan Ignasi Elena y Núria Ventura). Dos proyectos emergen dentro de esta quebradiza socialista. Ir hacia una acción socialista catalana que podría entroncar con la Nueva Izquierda Catalana de Ernest Maragall, o explorar vías catalanas a la izquierda del PSC, con segmentos sindicalistas y sociales. Las dos almas del PSC (la catalana y la española del PSOE) están en una evolución de búsqueda de las raíces y de explorar qué necesita la población democrática y social catalana.
Se necesitaban dos votos más para conseguir una simbólica mayoría del 75%. La CUP hubiera podido repartir dos votos a favor y uno de abstención. Pero no lo ha hecho. Ha preferido denunciar que no se conseguirá nada negociando con España. Asimismo la CUP hace constar que su SI crítico en el acuerdo sobre la Pregunta, no es incondicional. Quieren la Consulta con una legalidad catalana que emerja de la legitimidad de la aspiración ciudadana popular. No quieren que la legalidad vigente española sea obstáculo para la Consulta y menos para constituir una nueva legalidad democrática.
Hubiera preferido la esgrima parlamentaria del 2 y 1 por parte de la CUP, sin embargo se entiende perfectamente el razonamiento tant bien expuesto por Quim Arrufat. La CUP no se quiere separar de la base social juvenil que le apoya entusiasta. Hace bastante bien con este criterio.
La demanda del Parlamento vía #150.2 es para un referéndum consultivo, que debe ser permitido por el gobierno del Estado. Vistas las posiciones del PP y del PSOE, las del TC y la Corona, es patente que la vía negociadora (o variantes de terceras vías) está condenada de antemano. ¿Porqué conviene hacerla entonces y emplear un tiempo, con el peligro de generar espejismos de falsas ilusiones?
El proceso necesita para avanzar ampliar el entendimiento tácito nacional existente en muchos más segmentos populares de la gente trabajadora, sobre todo con sentimientos nacionales contradictorios como personas y parte del pueblo, en el entorno industrial y en la región metropolitana de Barcelona.
Las políticas de recortes y privatización de CiU son un escollo de gran dimensión. La amplitud de la movilización debe permitir una conciencia clara de que la lucha por la libertad de Cataluña tiene el límite claro en combatir de firme las políticas económicas y sociales de CiU, y de los poderes dominantes catalanes que perjudican a la mayoría de la población por tanto el avance del país.
Ampliaremos el acuerdo catalán si, a la organización de la Consulta, a la idea de unas respuestas favorables, le incorporamos convicción popular en abrir un proceso constituyente, un norte de República catalana, una política económica para la mayoría social.
* Se refiere al jueves 16 de Enero.

Unidad. Modelo de Estado de IU · 6


Ciertamente, las similitudes entre las personas trabajadores de los distintos territorios del Estado son evidentes y superan con creces las diferencias que pudieran existir. A pesar de ello, su unidad como clase no está ganada, y las razones de esa falta de unidad son de orden diverso. En todo caso, está claro que el capital trabaja para fragmentar a la población trabajadora mediante la profundización constante y consciente de las diferencias realmente existentes entre las personas. Conseguir la unidad exige una propuesta política que permita superarlas, pero dicha propuesta, para ser real, debe partir de reconocerlas, no de negarlas. Ese problema, que resulta muy evidente cuando se habla de etnia o de identidad de género, se oscurece enormemente al referirse a la realidad democrática y cultural diversa de la población. El debate sobre el derecho a decidir permite al conjunto de la izquierda transformadora en el Estado avanzar hacia una propuesta democrática inclusiva que, sobre la base del debilitamiento de la oligarquía, permita forjar una verdadera unidad entre la gente oprimida. Esa unidad ha de basarse en la legitimidad de la movilización y aspiraciones populares, incluidas las libertades nacionales. Una unidad que, como marca el lema de la revolución francesa, sólo resulta posible a partir del orden que ella misma estableció: Libertad, igualdad y fraternidad. Sin la primera, la segunda es inviable. Sin la segunda, la solidaridad y la unidad plenas son imposibles.
Imponer unidades territoriales no une más a los trabajadores, ni los uniformiza; en cambio, su libertad, sí. Defenderla, por tanto, en todas sus variantes es clave para construir esa unidad tan reclamada e imprescindible.
En el blog de Redes está disponible la Aportación completa.
En la Aportación se ha tenido muy en cuenta las preocupaciones , sentimientos y situación política; la experiencia de distintas fórmulas constitucionales de Estados como (EEUU -Estado federal-, Alemania -Federación de Lands/Estados-, Suiza -Confederación Helvética de Estados-, los procesos de Federación de Repúblicas Soviéticas y posterior URSS, UK, Yugoslavia y Checoslovaquia entre otras; la evolución en las posiciones teóricas y programáticas de Andreu Nin y Joaquín Maurín con el POUM.
1. Aportación para la Conferencia sobre Modelo de Estado de IU; de la corriente federal de IU, Redes.
2. La forma de la lucha hoy.
3. El orden de los factores y el producto
4. Factor social y libertades democráticas nacionales
5. Legalidad española y nuevas legalidades constituyentes
6. Unidad
7. Los recursos necesarios
Presentan esta Aportación: Miembros del Consejo Político Federal: Francesc Matas Salla (co-portavoz Redes), Laura Blázquez (co-portavoz Redes, Alcaldesa de Navalagamella), David Companyon (Diputado en Cataluña de la coalición ICV-EUiA), Cari Baena (CPR IU-CM) y Alba Aguilà (CN EUiA). Àngels Tomás (Comité Ejecutivo PIE por EUiA). Imma González Cervantes (Comisión Federal Finanzas). José Antonio Mesamora (Presidencia y Ejecutiva federal IU, CUT). Miembros del Consejo Político Regional (Madrid): Carlos Girbau, Haday López, Javier Cobo, Alba García, Manuel Arcones y Mónica Diotto. Madrid, 14 de Enero de 2014.